Työnantaja, näin valmistaudut työhaastatteluun

Valmistautuessasi työhaastatteluun olet kasannut joukon työhaastattelukysymyksiä, joiden avulla opit tuntemaan hakijan ja arvioit häntä. Mutta on paljon muutakin, mitä tulee tehdä ennen haastattelua, sen aikana ja jälkeen. Ohessa muutamia käytännön vinkkejä:

Ennen haastattelua

  • Auta hakijaa rentoutumaan: Haastattelu saattaa olla stressaavaa, joten tee parhaasi, jotta työnhakija voi rentoutua. Huolehdi, että jokaista työnhakijaa tervehditään ja hänet saatetaan haastattelupaikkaan, mikäli tarpeen. Aloita helpommilla kysymyksillä.
  • Älä tuomitse ensivaikutelman perusteella: Olemme kaikki kohdanneet henkilöitä, jotka eivät anna hyvää ensivaikutelmaa, mutta joista tulee erinomaisia työntekijöitä. Jotta et sivuuttaisi näitä hiomattomia timantteja, pidättäydy arviosta, kunnes olet saanut tilaisuuden arvioida hakijan kyvyt ja potentiaalin kattavasti.

Haastattelun aikana

  • Kerro hakijalle hieman työtehtävästä: Vaikket halua dominoida haastatteluaikaa, sinun tulisi aloittaa lyhyellä yhteenvedolla avoimesta paikasta sisältäen päävastuualueet, tavoitteet, avainhaasteet ja tehtävässä suoriutumisen kriteerit. Tämä auttaa hakijaa antamaan relevantteja esimerkkejä ja vastauksia.
  • Älä pelkää improvisoida: Suunnittele kysymykset etukäteen, mutta älä kuvittele, että voit kysyä ainoastaan etukäteen valittuja kysymyksiä. Ole vastaanottavainen sille, mitä hakija kertoo sinulle, ja muodosta uusia kysymyksiä heidän vastaustensa perusteella, neuvoo Shelly Goldman, rekrytointipäällikkö Goldman Group Advantagella joka on johdon rekrytointiin erikoistunut yritys Restonissa, Virginiassa.
  • Kuuntele: Jos olet pääasiassa itse äänessä haastattelun aikana, et saa riittävästi tietoa erottaaksesi työnhakijat toisistaan tai päätelläksesi hakijan todellisia kompetensseja. Yleinen ohje on käyttää 80 prosenttia ajasta kuuntelemiseen ja vain 20 prosenttia puhumiseen.
  • Tee muistiinpanoja: Vaikka et haluaisikaan kirjoittaa ylös kaikkea mitä hakija sanoo, kirjoita ylös tärkeät seikat, avainsaavutukset, hyvät esimerkit ja muut tiedot, jotka auttavat muistamaan ja reilusti arvioimaan kunkin työnhakijan. Etukäteen valmisteltu haastatteluopas helpottaa muistiinpanojen tekemistä ja antaa sinulle rakenteen avaintietojen keräämiseen.
  • Pyydä hakijaa kysymään kysymyksiä: Tämä voi olla haastattelun arvokkain vaihe. Miksi hän haluaa töihin tänne – onko se työn haaste, eteneminen toimialalla tai jokin tietty seikka yrityksessäsi? Vai onko hakija mieltynyt palkkaan, etuihin ja lomiin? Ellei hakijalla ole kysyttävää, tulisi tämän olla hälytysmerkki erityisesti ylemmän tason työntekijöiden tapauksessa. Tee muistiinpanot hakijan kysymyksestä ja muista palata asiaan, ellet osaa vastata heti.
  • Noudata lakisääteisiä haastatteluohjeistuksia: On kriittistä, että yrityksesi jokainen haastattelija HR -osastosta ylimpään johtoon asti ymmärtää ja noudattaa lakisääteisiä ohjeistuksia rekrytoinnista. Helpoin tapa pitää haastattelusi täysin vaatimusten mukaisia on kysyä ainoastaan kysymyksiä, jotka liittyvät työhön, mikä poistaa mahdollisuuden puolueellisuuteen, kun epäoleellista tietoa antavat kysymykset jätetään esittämättä.

Haastattelun jälkeen

  • Kerro hakijoille, mitä odottaa: Monet työntekijät inhoavat varsinkin sitä, että heidät jätetään odottamaan pitkään haastattelun jälkeen tai heille luvataan palata asiaan, mutta näin ei koskaan tapahdu. Jos hakija vaikuttaa soveltuvalta, ilmaise selkeästi seuraavat vaiheet. Entä jos hakija ei vaikuta soveltuvalta? Lopeta haastattelu aina positiivisella tavalla, mutta ole aito, sanoo Goldman. Älä pyydä hakijaa soittamaan, ellet tarkoita sitä.
  • Vertaa muistiinpanoja ja saavuta yhteisymmärrys: Haastattelun jälkeisessä arvioinnissa on aika verrata muistiinpanoja ja edetä rekrytointipäätökseen. Jokaisen haastattelijan tulisi olla valmis perustelemaan kommentit ja suositukset esimerkeillä ja muistiinpanoilla haastattelusta.
  • Syvennä kysymyksiä, kun harvennat työhakijoita: Seuraavat haastattelut loppusuoralle päässeiden kanssa ovat arvokas tilaisuus oppia lisää heistä. Harkitse konkreettisten harjoitusten lisäämistä, kuten ”kerro/näytä minulle mitä tekisit” -harjoitusta, johon liittyy todellinen liiketoiminnan haaste, jonka hakija kohtaisi.

Luo positiivinen kuva yrityksestäsi

Joan Woodward, Fifth Third Bankin apulaisvaratoimitusjohtaja, huomauttaa, että työmarkkinat ovat aina kilpailulliset, kun etsitään hyviä tyyppejä. "On ymmärrettävä, että myymme itseämme aivan yhtä paljon kuin hakijat yrittävät myydä itseään", hän sanoo. "On tärkeää kohdella ihmisiä hyvin haastatteluprosessin aikana. En koskaan halua menettää potentiaalista asiakasta tai saada aikaan tilannetta, että hakija saa negatiivisen kuvan yhtiöstämme".

Haastatteluprosessisi luo työnantajamielikuvaa yrityksestäsi kullekin työnhakijalle ja omille työntekijöillesi. Ole hyvä yrityksesi lähettiläs ja järjestä ammattimainen haastattelu, viesti rehellisesti ja perusta palkkauspäätös kunkin hakijan kykyjen arvioinnille. Et ainoastaan tee hyviä rekrytointeja, vaan tuotat myös goodwilliä työyhteisössä ja edistät tulevia rekrytointihankkeita.