6 vinkkiä työn ja perheen yhteensovittamiseen

Työn ja perhe-elämän yhdistämistä pohtii lähes jokainen työikäinen jossain vaiheessa työuraansa, joko omien lasten tai myöhemmin esimerkiksi omien ikääntyneiden vanhempien hoidon tarpeen lisääntymisenä. Tunnit vuorokaudessa eivät aina tunnu riittävän, ja on usein valittava oman ajan ja kotitöiden tai muiden arkirutiineiden väliltä.

Oikotietä kiireettömämpään arkeen on tuskin tarjolla, mutta jotakin sentään voi jokainen oman hyvinvointinsa ja jaksamisensa hyväksi tehdä.

1. Ole itsellesi armollinen. Jos työt vievät paljon energiaa, kotona ei kaiken tarvitse aina olla viimeisen päälle. Kenenkään maailma ei kaadu, jos pyykkikasa on kasvanut tavanomaista korkeammaksi, tai kukaan ei ole ehtinyt pestä lattioita hetkeen.

2. Entäpä jos tilaisit ruokakassit kotiin sen sijaan, että vietät tuntikausia valtavassa marketissa kärryjä työnnellen? Tai edes silloin tällöin ulkoistaisit siivouksen ammattilaiselle, ja ottaisit joko omaa aikaa tai yhteistä aikaa perheen kesken? Entä oletko muistanut ottaa lapset mukaan kotitöihin? Jo parivuotias heiluu mielellään pölyrätti kädessä tai osallistuu pöydän kattamiseen.

3. Monet työnantajat suhtautuvat lyhennettyyn työviikkoon positiivisesti. Helpottaisiko se sinun arkeasi, jos työpäiväsi kestäisikin kahdeksan tunnin sijaan kuusi tuntia, tai jos sinulla olisi yksi ylimääräinen arkivapaa joka viikko? Entä mikä sinun työpaikallasi on suhtautuminen etätöihin? Etätyöpäivän lomassa saa näppärästi vaikkapa madallettua sitä kasvamaan päässyttä pyykkivuorta.

4. Kalenteri ja suunnittelu on kiireisen ihmisen pelastus. Netistä voi tulostaa käteviä kuukausikalentereita esimerkiksi jääkaapin oveen. Monet vannovat synkronoituihin kalentereihin puhelimissa pysyäkseen kartalla koko perheen menoista. Aikaa jää enemmän, jos kauppalistat, viikon ruuat ja työnjako on mietitty valmiiksi.

5. Entäpä jos hankkisitkin uuden, vähemmän stressaavan työpaikan tai heittäytyisit freelanceriksi? Oletko koskaan rauhassa pysähtynyt miettimään, mitä todella haluaisit tehdä? Ruuhkavuodet antavat hyvän ponnahduslaudan tällaiselle pohdinnalle ja voivat olla alku aivan uusille poluille.

6. Tärkeintä on miettiä, mikä juuri sinulle ja perheellesi parhaiten sopii. Jos suloinen kaaos on sinulle ominaista ja asiat luistavat siitä huolimatta, on sinun turha käyttää energiaasi kalenterin pyörittämiseen. Kuuntele itseäsi ja muista hengittää vaikka arjen hektisyys saattaa joskus harmittaa. Siellä arjen kiireessä ne pienet onnen hetketkin majailevat.

Mirva Puranen
Monster.fi

 

Lue myös: Takaisin töihin äitiys- tai perhevapaalta? - Uravalmentajan 5 vinkkiä onnistumiseen
Lue myös: Vuorotteluvapaa tuo uutta virtaa työhön

Katso avoimet työpaikat

Artikkeli julkaistu vuonna 2015.

Lue lisää samankaltaisia artikkeleita

Kuinka saada asioita aikaiseksi? 9 keinoa, joilla lopettaa viivyttely ja tarttua toimeen

Näiden vinkkien avulla tehostat tuottavuuttasi ja saat enemmän aikaan ilman viivyttelyä.
Lue lisää

Huonoimmat työnhakuvinkit – 5 sanontaa, jotka saavat työnhakijat raivon partaalle

Nämä viisi huonoa työnhakuvinkkiä ja sanontaa ärsyttävät työnhakijoita.
Lue lisää

Tule kesäkaveriksi Esperiin

Tule kesäkaveriksemme Esperiin – kesärekrytointimme on nyt käynnissä!
Lue lisää