Epäonnistumisen pelko esti urahaaveiden saavuttamisen – Taru Tammikallio kirjoitti kirjan, jossa kertoo, miten luoda haluamansa ura

Muiden mielipiteet ja epäonnistumisen pelko olivat pitkään estäneet Taru Tammikalliota saavuttamasta urahaaveitaan. Entinen varhaiskasvatuksen opettaja päätti kuitenkin ottaa riskin, irtisanoutui ja vaihtoi alaa kilpaillulle media-alalle. Nykyään ammatillista unelmaansa elävä Tammikallio haluaa esikoiskirjansa avulla auttaa muita luomaan omannäköisensä uran ja lopettamaan ikuisen jossittelun.

Sunnuntai-iltana mieleen hiipii ahdistus maanantaista ja edessä olevasta uudesta työviikosta. Seuraavana aamuna soimaan pirahtava herätysääni tekee olon tuskaiseksi ja ylösnouseminen tuntuu pakkopullalta. Peittoon hautautumisen sijaan itsensä on kuitenkin riuhtaistava sängystä ylös  – vaikka sitten väkisin. Nämä tunteet ovat tuttuja monelle, sillä itselleen sopimattoman työn tekeminen on yhä usealle kohtuuttoman suuri energiasyöppö arjessa.

Samoja tunteita kävi aiemmin ajoittain läpi myös Taru Tammikallio. Vaikka sosiaalialan työtilanne oli ilahduttavan varma ja työ varhaiskasvatuksen parissa mukavaa, ei hän kokenut pääsevänsä hyödyntämään työssä vahvuuksiaan toivomallaan tavalla.

- Tunsin, etten ollut siellä missä mun kuuluisi olla, enkä tekemässä niitä asioita, joita mun kuuluisi tehdä, kuvailee Tammikallio.

Tunne ei jättänyt rauhaan ja sai Tammikallion lopulta irtisanoutumaan perhevapaan aikana työstään ja tavoittelemaan omia urahaaveitaan. Media-alan kokemusta, koulutusta ja verkostoja vailla olevana ei kuitenkaan ollut helppoa saada jalkaa oven väliin uudelle alalle. Kun luovan alan palkkatyötä ei herunut, Tammikallio ryhtyi yrittäjäksi.

Riskinotto kannatti, sillä tänä päivänä Tammikallio työskentelee kirjoittamisen, viestinnän ja median parissa. Lisäksi hän julkaisee omaa musiikkia.

Nyt hän haluaa auttaa muita tekemään saman – uskaltamaan rohkeasti tavoitella omia urahaaveita, vaikka tulevaisuus pelottaisi.

- Pelko on täysin luonnollista, kun on kyse itselle tärkeistä asioista. Silti omia unelmia kohti kannattaa mennä – onneksi sen voi tehdä myös pienin askelin, jos riskit hirvittävät.

”Vaikka olisitkin ihan paska, sinusta voi tulla aika hyvä, jos vain uskot itseesi ja lähdet rohkeasti tekemään.”

Esikoiskirjassaan Oman elämäsi Superstara® – toteuta ammatilliset unelmasi (Viisas Elämä 2020) Tammikallio kertoo, miten saada rohkeutta omien urahaaveiden toteuttamiseen ja kuinka unelmat voi myös saavuttaa.

- Halusin kirjoittaa humoristisen, viihdyttävän ja hyödyllisen kirjan, joka kannustaisi ja auttaisi ihmisiä oikeasti ottamaan askeleita niiden omien unelmien eteen. Liian usein sitä liimaantuu paikalleen, koska joku on joskus sanonut, että ei se unelmien tavoittelu kannata ja että se on ihan tuhoon tuomittu ajatus.

Tästä Tammikalliolla on omaakin kokemusta – muiden mielipiteet ja oma epävarmuus saivat hakeutumaan turvallisten ratkaisujen pariin, joita Tammikallio nimittääkin kompromissiunelmiksi.

- Moni tavoittelee asioita, jotka ovat varavaihtoehtoja. Sillä vaivalla ja energialla, jolla yritetään taikoa sonnasta leivosta, ihminen voisi rakentaa itselleen uraa ja arkea, joka tuntuu omalta. Uskon myös, että kun on aito palo johonkin asiaan, myös onnistuminen on helpompaa, vaikka todennäköisyydet eivät puoltaisikaan sitä.

Tammikallio kehottaakin uskomaan omiin kykyihin, vaikka takapakkeja tulisi. Hänen mielestään epäonnistuminen onkin välttämätöntä, jotta voi kehittyä ja päästä eteenpäin.

- Moni on kuullut artisti Paperi T:n toteamuksen “vaikka uskoisit itseesi, voit silti olla ihan paska”, mutta ajattelen sen mieluummin niin, että jos ei anna oman keskeneräisyyden hidastaa itseään ja tekee haluamiaan asioita siitä huolimatta, voi jonain päivänä sen paskan sijaan ollakin aika hyvä, Tammikallio sanoo.

Mene ja tee

Kirjassaan Tammikallio jakaa oman tarinansa ja lukijaa eteenpäin vievien askelten ja tehtävien lisäksi myös omia mietteitään työelämästä.

- Toivon, että työelämässä muistettaisiin se, ettei kukaan ole robotti. Myös työelämässä ovat ihan ne samat ihmiset kuin arjessakin. Kun tämä muistettaisiin, olisi uratavoitteiden saavuttaminen ja mokaaminen varmasti vähemmän pelottavaa.

Tammikallion tulevaisuuden suunnitelmiin kuuluukin jatkaa työtä työelämän aiheiden parissa. Palettiin kuuluvat myös jatkossa muut luovat ja viestintään liittyvät työt.

- Haluan ehdottomasti jatkaa kirjoittamista, musiikin tekemistä ja nykyisiä töitäni, sekä tietysti auttaa ja inspiroida myös muita luomaan omannäköisensä uran. Tuskin koskaan tulen tekemään vain yhtä asiaa.

Mitä Tammikallio sanoisi nyt ihmisille, jotka haluavat lähteä toteuttamaan omia urahaaveitaan ja ryhtyä oman elämänsä Superstaroiksi?

- Mene ja tee. Voit pähkäillä erilaisia skenaarioita loputtomiin päässäsi, mutta varmaa on, että lopputulos selviää vain kokeilemalla. Ja muista myös, että työstäsi riippumatta olet ihan yhtä arvokas ihminen kuin kaikki muutkin. Vaikka sylkisit kattoon ja viettäisit päiväsi pohtien, millaisia pölypalleroita napaasi on juuttunut, olet yhtä arvokas kuin pörssiyhtiön johtaja tai ensihoitaja.

 

Kirjoittaja: Heljä Kokko