HR Tech -terveiset: Teknologia on keppihevosemme organisaation oppimisen skaalaamiselle

Blogin kirjoitti Riina Hellström vierailtuaan lokakuussa Pariisissa HR Tech-konferenssissa. Riina on intohimoinen ketterän ja modernin HR-ajattelun uranuurtaja. Hän toimii organisaation toimintatapojen kehittämisen ja digitalisoitumisen pragmaattisena konsulttina, puhujana ja ammattivalmentajana sparraten asiakkaitaan ottamaan harppauksia kohti tervettä, ihmislähtöistä ja ketterään toimintamalliin perustuvaa organisaatiota. Riina on Agile HR Finlandin perustaja, NeuroLeadershipin ammattilainen ja wanna-be surffaaja. Hänestä on sanottu, että hän monistaa ympärillä olevaa energiaa. 

Tekniikka on kiehtovaa. Pidän siitä. Olen kemiantekniikan diplomi-insinööri. En kuitenkaan enää muista mitä osia moottorissa on, miten laminaari- tai turbulenttivirtauksen vaikutuksia lasketaan putkistoissa puhumattakaan orgaanisen kemian synteesikemiasta. Www-sivujen koodaaminen html:llä (enimmäkseen koodinpätkiä kavereilta kopioimalla) oli suurin saavutukseni IT-, eikun, atk-opinnoissa. Tekniikka sellaisenaan kuin sitä opetettiin ja suunniteltiin X vuotta sitten ei oikein työvalintana kolahtanut.

Ihmisten ja ihmis-systeemien toiminnasta kiinnostuneena hurahdin täysin Leena-Maija Otalan innostamana oppivan organisaation ja työpsykologian saloihin, jonka siivittämänä HR-työ on ura jonka valitsin, ja valitsen yhä edelleen. Pieni nörtti jäi asumaan minuun vaikkei minusta ”kunnon” insinööriä tullutkaan. Urani alusta saakka olen pitänyt tech-nörtähtävää kiinnostusta ja –ymmärrystä HR-piireissä poikkeavana.

Ei teknologiakiinnostuksesta ole hirvittävästi käyttöä ollutkaan, koska pieninkin kosketus järjestelmiin joiden kanssa HR on puljannut viimeisen 15 vuoden ajan sai aikaan primitiivisiä hillityn raivon ilmentymiä ja avuttomuuden tunteita yhdistettyinä maaniseen tarpeeseen ajatella kuinka ohjelmat tai palvelut voisivat toimia paremmin.

- Ei tämä (valinnainen voimasana) voi olla näin vaikeata!, ajattelin.

Enää se ei ole vaikeata. Enää se ei aiheuta halua heittää tietokoneen hiirtä seinään. Enää ei raivostuta, että yksinkertaisimmankin asian hoitaminen vaatisi viittä hyväksymistä eri organisaatiotahoilta. Sekä syksyn HR Tech Europe, että HR Tech World konferensseissa oli kuin olisin kävellyt karkkikaupassa. Vihdoinkin.

Vihdoinkin on saatavilla teknologiaa organisaation ihmisiin liittyvien toimintatapojen digitalisoimiseen, joissa on järkeä, joita ymmärrän ja joita haluaisin itse käyttää vaikka heti! Applikaatioita ja ajattelua niiden takana joka perustuu ihmisen luontaiseen sosiaaliseen toimintaan ja kanssakäymiseen. Joka todentaa organisaatiota organismina, ihmisen biologista toimintaa, eikä ”rattaina koneistossa”.

Insinöörinörtti ja ihmistieteilijä sisälläni syleilevät toisiaan, heittävät volttia ja hihkuvat innosta. Vihdoinkin yhdessä!

Miksi olen niin innoissani tästä HR techin kehityksestä? Siksi, että olemme HR:ssä koko keskipitkän urani aikana valmennuksellisesti ja prosesseja kehittämällä pyrkineet viemään organisaatioita eteenpäin kuitenkaan sen skaalaamisessa onnistumatta. Suuri osa organisaatioista ja kollegoistani painii ihan samankaltaisten johtamisen-, vuorovaikutuksen, yhteistyön ja oppimisen haasteiden parissa nyt kuin 10 vuotta sitten. Arkiset mediat tai alustat jotka tukevat esimiehiä tai ammattilaisia toimimaan johtamisessa, oppimisessa ja yhteistyössä erinomaisella tavalla ja joustavasti työn lomassa ovat puuttuneet. Jos niitä on viime aikoina ollut saatavissa (esim. läpinäkyvän projektinjohtamisen ja yhteistyön sovellukset) ne ovat otettu ohituskaistalla käyttöön IT-osaston tutkan alapuolella, firman luottokortilla pilvipalvelusta kuukausilisenssit maksaen. [Krhmm… ei sinänsä että minulla olisi henkilökohtaista kokemusta asiasta…]

Johtuen siitä hitaudesta mitä HR-puolen uudistamisessa on nähtävissä, samaa ohittamista alkaa tapahtua myös HR-tutkan alapuolella. Luuletko, että milleniaaliesimies aikoo täyttää ne standardoidut hirviöexcelinkorvikkeet hr-järjestelmässänne, oli se järjestelmä juuri viety ”pilveen” tai ei? Vai luuletko, että tiimit, esimiehet ja projektit ottavat itse käyttöön toimintakykyä kehittäviä ratkaisuja, oppimisen plattoja, esimiestyön tukeen applikaatioita jotka todella palvelevat heidän tarpeitaan? Voisin uskaltaa veikata itsekin vastausta tuohon, perustuen empiriaan jo nähdystä digitaalisten työkalujen hyllyiästä ja käyttöfrekvenssistä. Uskoisin, että parhaiten toimivat sovellukset leviävät orgaanisesti, suositusten ja arvosteluiden perusteella.

Digitalisaatio ei ole teknologiaa. Se on käyttäytymisen ja ajattelutavan täydellinen muutos. Teknologia on keppihevonen, jonka avulla muutos ja uudenlainen käyttäytyminen skaalautuu, mutatoituu ja monistuu organisaatioissa. Joko ”johdettuna” tai orgaanisesti. Kaikki se, mitä näemme tapahtuvan kuluttaja- ja mediankäytön rajapinnassa tulee viiveellä myös työnantaja-työntekijä rajapintaan. Nyt kannattaisi herätellä omaa uinuvaa nörttiään HR ammattilaisena. Jason Averbook pyysi kaikkia HR konferenssissa olevia sanomaan ääneen ”I’m a techie”. Se kolahti.

I’m a techie.

Riina