Jouduin etätöihin, mitäs nyt?

Poikkeuksellisessa maailmantilanteessa moni meistä joutuu nyt tekemään etätöitä enemmän kuin koskaan ennen, osa jopa ensimmäistä kertaa elämässään. Satunnaiset etätyöpäivät jaksottavat viikkoa, ja tuovat vaihtelua ja joustavuutta arkeen. Normaalisti toimistolla tehtävien töiden siirtyminen kokonaan kotitoimistolle vaatiikin jo jonkin verran sopeutumista. Tässä muutamia hyväksi havaittuja vinkkejä ja käytäntöjä etätyöhön.
Kuvituskuva: Hämmentyneen näköinen mies tekee töitä kotinsa olohuoneessa

Aloita työt siirtymällä ”työmoodiin”

Kehitä itsellesi sopiva aamurutiini. Syömällä aamupalan, pukemalla päivävaatteet päälle ja siirtymällä työpisteellesi saat jo aloitettua päivän ryhdikkäämmin, kuin ottamalla läppärin sänkyyn ja hengailemalla koko päivän pyjamassa.

Jos olet oikein reipas, voit simuloida työmatkaa aloittamalla päivän pienellä kävelylenkillä. Pikku ulkoilu saa varmasti aivot hereille.

Jos taloudessasi asuu muita, sopikaa etätyön pelisäännöt

Kotona työskentely ei tarkoita sitä, että olisit koko ajan tavoitettavissa tai että sinua saa häiritä jatkuvasti. Rauhallista työskentelyä ja videopalavereja varten on hyvä eristää oma tilansa.

Jos taloudessasi on lapsia sekä useita henkilöitä, jotka työskentelevät kotoa, sopikaa yhteisistä pelisäännöistä ja tehkää esimerkiksi vuorot, kumpi huolehtii lapsista toisen työskennellessä. Lapsen voi olla vaikeaa ymmärtää, mitä eroa on etätyöpäivällä ja lapsen sairauspäivällä, kun vanhempi jää kotiin hoitamaan lasta.

Hio videopalaveritekniikkaasi

Etätyön yleistyessä, myös videoneuvottelut ovat lisääntyneet. Kuten muitakin julkisen puhumisen taitoja, myös videopalaveritaitoja voi ja kannattaakin harjoitella.

Kiinnitä huomiota ainakin näihin:

  • Hyvä valaistus ja hälytön tausta
  • Pukeudu ammattimaisesti
  • Katso kameraan, voit esimerkiksi laittaa pienen tarran web-kamerasi viereen, jota katsot puhuessasi.
  • Puhu selkeästi, huomioi myös nonverbaalisen viestinnän merkitys.
  • Jos mahdollista, käytä tietokoneen mikrofonin sijaan kuulokkeita, joissa headset-mikrofoni. Näin äänesi on selkeämpi.

Luonnollisesti omien työkaveriesi kanssa jutteluun voit suhtautua epävirallisemmin, mutta yrityksesi ulkopuolisten henkilöiden kanssa ammattimainen ensivaikutelma on tärkeä.

Muista tauot

Myös etätöissä on tärkeää pitää taukoja. Jos koko päivän kököttää sisällä koneen ääressä, voi olla varma, että loppupäivästä olo on todella nuutunut. Säännöllinen tauotus myös auttaa ylläpitämään keskittymiskykyä.

Käy kesken päivän ulkona, jos suinkin on mahdollista.

Kiinnitä ekstrahuomiota sosiaalisiin suhteisiin

Erityisesti yksinasuville sosiaalinen eristäytyminen voi aiheuttaa vakavaa yksinäisyyden tunnetta.

Etäpalavereissa kannattaa rohkeasti kytkeä videokuva päälle, vaikka alkuun oma kotilook hävettäisikin. Videokuvan näkemisellä voi olla suurikin merkitys verrattuna pelkkään puheääneen.

Työasioihin liittyvän viestinnän lisäksi, kannattaa järjestää etäkahvitaukoja ja -afterworkkeja videoyhteydellä. Älä myöskään unohda huomioida työn ulkopuolisia sosiaalisia suhteitasi.

Ole luottamuksen arvoinen

Vaikka työskentelisitkin kotona, olet silti työajalla. Kunnioita sitä. Tee sovitut työt ja ole tavoitettavissa työaikana.

Pidä työ ja vapaa-aika erillään

Monesti etätyöpäivän päättyessä vapaa-ajan alku ja työajan loppu ikään kuin limittyvät yhteen. Sitä huomaa jäävänsä koneelle istuskelemaan, vaikka onkin tavallaan jo lopettanut työt, mutta silti vielä silmäilee viimeisiä sähköposteja tai Slack-viestejä.

On kuitenkin parempi tehdä itselleen selväksi, koska on töissä ja koska ei. Toki on tilanteita, jotka vaativat joskus nopeaa reagointia vapaa-ajallakin, mutta näiden tulisi olla poikkeuksia.

 

Tsemppiä kaikille tähän uudenlaiseen ja erikoiseenkin tilanteeseen!

Lähteenä käytetty: Monster.co.uk

Krista Vuori
Monster