Miten hankkia tietyn alan kokemusta ilman töitä?

Ei töitä ilman työkokemusta, eikä työkokemusta ilman töitä. Moni vastavalmistunut tai alaa vaihtava kohtaa tämän ongelman. Tässä artikkelissa keskitymme siihen, millä muulla keinoin kuin työpaikan nappaamalla voit hankkia relevanttia kokemusta tietyltä alalta.

1. Vapaaehtoistyö

Vapaaehtoistyötä tekemällä pääset kerryttämään työkokemusta monipuolisesti eri tehtävissä. Olit kiinnostunut sitten myynnin, asiakaspalvelun, luovan suunnittelun tai markkinoinnin tehtävistä, vapaaehtoistyössä pääset todennäköisesti kehittämään juuri haluamiasi taitoja. Osaamisen, kokemuksen ja verkostojen kerryttämisen lisäksi työskentelet tärkeiden asioiden puolesta.

Tutustu ainakin seuraaviin!

Nuorten mielenterveysseura Yeesi Ry

Yeesi on vuonna 20 perustettu, Suomen ensimmäinen valtakunnallinen nuorten mielenterveysseura, jossa panostetaan ennaltaehkäisevään työhön. Yeesin vapaaehtoisena voit kehittää osaamistasi muun muassa kirjoittamisen ja sosiaalisen median parissa, sekä tapahtumien järjestämiseen liittyvissä tehtävissä.

Mothers in Business

Mothers in Business on uraorientoituneiden äitien verkosto, jotka haluavat yhdistää työn ja perheen. MiB tarjoaa mahdollisuuden osallistua toimintaan tapahtumien järjestämisen, sekä markkinoinnin ja viestinnän tehtävien tiimoilta.

Plan Suomi

Plan on lastenoikeusjärjestö, joka työskentelee tasa-arvoisen ja oikeudenmukaisen maailman puolesta.

Lastenoikeusjärjestö Plan haluaa oikeudenmukaisen maailman, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Siksi Plan parantaa erityisesti kehitysmaiden tyttöjen oikeuksia. Plan Suomessa voit valita, millaisista vapaaehtoistehtävistä olet kiinnostunut, vaihtoehtoina on esimerkiksi maahanmuuttajatyötä, käännös- ja toimistotyötä sekä paljon muuta.

2. Harrastukset

Monella alalla harrastuneisuus perehdyttää työhön yhtä hyvin kuin alalla työskentely. Jos sinun on vaikea saada työpaikkaa ilman työkokemusta, voit harrastuneisuudella osoittaa kiinnostuksesi ja osaamisesi. Useilla aloilla motivaatio ja osaaminen merkitsevät työkokemusta enemmän. Jos olet kiinnostunut esimerkiksi koodaamisesta, voit kehittää taitojasi verkosta löytyvien tutoriaalien ja verkkokurssien avulla.

3. Portfolio

Oletko loistava kirjoittaja tai valokuvaaja, mutta et koskaan saa tilaisuutta osoittaa sitä muille työkokemuksen puutteen takia? Ryhdy keräämään porfoliota, joka näyttää konkreettisesti, mitä osaat. Mikäli mahdollista, kerää myös muiden palautteita työskentelystäsi, sillä niiden avulla pystyt antamaan kokonaisvaltaisemman kuvan osaamisestasi.

4. Työharjoittelu

Työharjoittelupaikka on hyvä tapa kerryttää työkokemusta, mutta paikan saaminen ei välttämättä ole niin yksinkertaista. Ole siis rohkeasti yhteydessä niihin yrityksiin, joista haluaisit saada harjoittelupaikan. Tällöin saat juuri sellaista työkokemusta, jota itse kaipaat, ja parhaimmillaan työllistyt haluamaasi työpaikkaan suoraan harjoittelun jälkeen.

5. Yrittäjyys

Yrittäjyys ei sovi kaikille, mutta monelle se on hyvä keino saada haluamaansa työkokemusta ja kehittää työelämässä vaadittavaa osaamista, kuten esimerkiksi myynti-, markkinointi- ja ihmissuhdetaitoja.

Usein on myös niin, että osa yrityksistä kokee helpommaksi ostaa palvelua ensin yrittäjältä toimeksiantona ennen työsuhteeseen palkkaamista. Yrittäjyyden myötä saat tilaisuuden näyttää osaamisesi työnantajalle ja saatat työllistyä paikkaan myöhemmin.

Voi myös käydä niin, että innostut yrittäjyydestä niin paljon, että et edes kaipaa vakituiseen työsuhteeseen.

 
Katso avoimet työpaikat
 

Taru Tammikallio

Kirjoittaja on työelämän tabuja ja ilmiöitä esille nostava bloggaaja, podcastaaja, toimittaja ja media-alan yrittäjä. Tarun missiona on parempi työelämä, jossa vaikeistakin asioista uskalletaan puhua suoraan. Yhteydenotot LinkedInin kautta tai sähköpostilla.'

Artikkeli julkaistu vuonna 2019.