Nuoret IT-osaajat: Yritysten vaatimukset rekrytoinneissa epärealistiset

Academic Workin toteuttaman kyselytutkimuksen mukaan nuoret IT-osaajat ovat huolissaan siitä, että ilman työkokemusta on vaikea päästä näyttämään osaamistaan.

Alalla vallitsee IT-barometrin mukaan työvoiman ja työnantajien kohtaanto-ongelma. Työnantajien mielestä avoimia paikkoja löytyy runsaasti ja rekrytointitarvetta on. Työnhakijat ja nuoret tekijät puolestaan kokevat työllistymisen hankalaksi, erityisesti entry-tason työtehtäviin. Työpaikat ja työvoima eivät kohtaa toisiaan.

– Alalla on paha muna-kana-ongelma. Kun et osaa jotain tärkeitä teknologioita tai ohjelmia, et saa töitä. Ja kun näitä oppii oikeastaan vain töitä tekemällä, niin mahdollisuutta oppimiseen ei ole, tuskailee yksi kyselyyn vastanneista.

Työnantajat kokevat kuitenkin rekrytointitarpeita olevan jatkuvasti ja ovat valmiita palkkaamaan väkeä, jos oikeanlaisia osaajia tulee kohdalle:

– Hyvistä IT-alan nuorista osaajista on enemmän kysyntää kuin tarjontaa. Voisimme itsekin palkata 5-10 vaikka heti, jos niitä ovelle ilmestyisi, kertoo yksi työnantajapuolen edustaja.

Työnantajilla epärealistiset vaatimukset?

Kyselyn perusteella osa nuorista IT-osaajista epäilee työnsaantiaan. Yliopistotaustaisista vastaajista 60 prosenttia pitää työllistymismahdollisuuksiaan hyvinä tai erittäin hyvinä. Ammattikorkeakoulutaustaisilla uskoa riittää huomattavasti vähemmän. Heistä ainoastaan 30 prosenttia uskoo mahdollisuuksiinsa saada töitä.

Moni epäilee työnsaantiaan, koska kokevat, että yritysten vaatimukset rekrytoinneissa ovat epärealistiset.

– Valitettavan moni työnantaja vaatii 2 tai useamman vuoden alan työkokemuksen jo lähtötason tehtäviin.

Kun työnantajat vaativat kokemusta, kannattaa nuorien IT-osaajien uskaltaa haastaa vanhanaikaisia näkemyksiä – voisiko työkokemukseksi laskea esimerkiksi omat harrasteprojektit? Kokemuksen ei aina tarvitse olla hankittu perinteisiltä työnantajayrityksiltä. Työpaikkaa kannattaa myös hakea rohkeasti, vaikka ei täyttäisikään kaikkia ominaisuuksia työpaikkailmoituksen toivelistalta.

Vastaavasti työnantajilla on paikka pohtia, ovatko työpaikkailmoitukseen listatut vaatimukset oikeasti realistisia ja erityisesti välttämättömiä. Tarvitaanko tietynlainen koulutustausta, jos tekijän osaaminen on karttunut toivotulle tasolle muita reittejä?

IT-alan houkuttelevimmat työnantajat

Academic Work tutki Work.IT-kyselyssään myös nuorille IT-osajaajille houkuttelevimmat työnantajat. Unelmien työnantajaan ja työnkuvaan vaikuttivat asiat, kuten kiinnostava toimiala/tuotteet, kiinnostavat projektit, hyvä työilmapiiri, yrityksen hyvä maine työnantajana, verkostojen positiivinen suosittelu yrityksestä.

– Eturivin paikka uusimpien teknologioiden käyttämiseen ja kehittämiseen. Innovatiivinen ympäristö, joka haastaa itseni ajattelemaan uusilla tavoilla asioita, yksi kyselyyn vastanneista kuvailee unelmatyöpaikkaansa.

Kyselyn mukaan tämän hetken houkuttelevimmat IT-työnantajat ovat Google, Reaktor ja Microsoft.

Tutkimuksen taustat

  • Kyselyyn vastasi 1128 vastaajaa, joista 64% on iältään alle 30-vuotiaita. Vastanneista 90% ovat korkeakoulutettuja (yliopisto tai AMK). Lähes neljäsosa (23%) vastaajista oli naisia.
  • Vastaajista 34% työskenelee IT-alalla, 38% opiskelee IT-alalle ja 19% on IT-alan työnhakijoita. Osaamisalueeltaan he edustivat suurimmalta osin järjestelmäkehityksen (23%), Web-kehityksen (18%), järjestelmäylläpidon (12%) sekä IT-tuen (12%) osa-alueita.
  • Vastauksia saatiin laajasti ympäri Suomen, painottuen kuitenkin yliopistokaupunkeihin. Erityisen hyvin edustettuna heti Helsingin 260 vastaajan jälkeen oli Tampere 216 vastaajalla.

Ilmoita työpaikka Monsteriin

Lähde: Academic Work

Katri Laakso
Monster.fi

Lue lisää samankaltaisia artikkeleita

Kuinka saada asioita aikaiseksi? 9 keinoa, joilla lopettaa viivyttely ja tarttua toimeen

Näiden vinkkien avulla tehostat tuottavuuttasi ja saat enemmän aikaan ilman viivyttelyä.
Lue lisää

Huonoimmat työnhakuvinkit – 5 sanontaa, jotka saavat työnhakijat raivon partaalle

Nämä viisi huonoa työnhakuvinkkiä ja sanontaa ärsyttävät työnhakijoita.
Lue lisää

Tule kesäkaveriksi Esperiin

Tule kesäkaveriksemme Esperiin – kesärekrytointimme on nyt käynnissä!
Lue lisää