Nuoria työelämään valmentava video julkaistiin – Tavoitteena parantaa nuorten mielikuvaa työelämästä

Nuoret kokevat ahdistusta työelämän vaatimuksista. Muuttaakseen synkkää työelämäkuvaa Alma Media lanseerasi yhdessä Lasten ja nuorten säätiön kanssa oppituntivideon, jonka tavoitteena on valmistaa nuoria tulevaisuuden työelämään.

Nuorisobarometrin mukaan nuorilla on pelosekaisia odotuksia työelämästä, suurin osa kokee työelämän yli-inhimillisiä suorituksia vaativana ja ihmiset loppuun polttavana. Myös vaatimukset oman ammatillisen suuntauksen valinnasta tuntuvat koventuneen ja päätös omasta urasuunnasta pitäisi tehdä yhä nuorempana. Onko tilanne kuitenkaan näin lohduton, kun media antaa ymmärtää? 

Muuttaakseen synkkää työelämäkuvaa Lasten ja nuorten säätiö ja Alma Media ovat yhteistyössä tuottaneet tulevaisuuden työelämää käsittelevän videon koulujen ja oppilaitosten käyttöön. Sen tarkoituksena on tuoda nuorille tietoa ja keinoja, kuinka heillä on mahdollisuus vaikuttaa omaan tulevaisuuteensa ja siihen, miten työelämässä pärjää.

Videon lanseeraustapahtumassa jaettiin työelämävinkkejä nuorille

Videolla esiintyvät Lasten ja nuorten säätiön tulevaisuusasiantuntijana toimiva Otto Tähkäpää ja sarjayrittäjä, juontaja ja puhuja Tomi Kaukinen jakoivat Alma-talolla videon lanseerauslounaalla vinkkinsä työelämää aloitteleville nuorille. Niin Oton kuin Tominkaan urapolku ei ole ollut suoraviivainen, monenlaisia asioita on vuosien varrella tehty eikä kumpikaan teini-ikäisenä vielä tiennyt, mitä tulisi tekemään "isona". Nykyinen pesti tuskin tulee jäämään viimeiseksi kummankaan herran kohdalla, mutta onneksi työelämässä on aina mahdollista vaihtaa alaa ja suuntaa, jos joku toinen polku alkaakin kiinnostaa enemmän. Myös tapahtumaan osallistuneet Monsterin Tunnista vahvuutesi -videoilla esiintyneet Rosa Nenonen ja Elsa Ervasti jakoivat omat vinkkinsä. 

Vinkit työelämään siirtyville nuorille

  • Työelämä on jatkuvaa oppimista. On väärä ajatus, että siirtyisimme koulun penkiltä työelämään jotenkin valmiina. Opiskelu antaa valmiudet oppia, mutta kartutamme varsinaiset työelämätaidot vasta käytännössä. 
  • Päätösten ja valintojen ei tarvitse olla lopullisia. Aina voi tehdä uusia päätöksiä ja valintoja, suunnitelmia voi muuttaa. Sen lisäksi, että maailma muuttuu jatkuvasti, myös me ihmiset muutumme. On luonnollista, että haluamme eri asioita 17-vuotiaana kuin 37-vuotiaana. Kannattaa suhtautua niin, että on todennäköistä, että muutatkin suuntaa jossain vaiheessa. Se ei ole katastrofi vaan luonnollista. 
  • Älä odota työelämältä liikoja. Työelämä ei ole ratkaisu kaikkeen, se on vain yksi osa elämäämme. Moni muu asia vaikuttaa onnellisuuteemme, esimerkiksi terveys, vapaa-aika, perhe ja ystävät. Madalla siis odotuksiasi, vaikka opiskelisitkin unelma-ammattiisi, työelämään kuuluu myös paljon tylsää. Se kuuluu asiaan. 
  • Tutustu itseesi, omiin vahvuuksiisi ja arvoihisi. Jokaisella meillä on erilaista ja arvokasta annettavaa.  
  • Voit itse muokata työelämääsi haluamaasi suuntaan. Työn tulevaisuus on auki ja voimme itse siihen vaikuttaa. Työelämä ei ole sellainen, joka jotenkin odottaa meitä valmiina, ja itse olisimme vain palikka, joka sujahtaa tiettyyn valmiiseen lokeroon. Sen lisäksi, että työelämä muuttuu, muutumme itsekin – olemme erilaisia eri aikoina ja eri tilanteissa. Voimme muovata työelämästä itse sellaista kuin siitä haluamme.
  • Uskalla luottaa luovuuteesi. Kokeile uusia asioita rohkeasti ja etsi luovia ratkaisuja ja ajattelutapoja.
  • Harrastuneisuuden kautta voi saada työpaikan. Somen ja internetin avulla saa nykypäivänä yhteyden ihmisiin suoraan ilman välikäsiä. Omaa uraa voi rakentaa vaikka kotisohvalta. Julkaisemalla sisältöä (esim. videoita, taidetta tai blogikirjoituksia) voi aueta uusia mahdollisuuksia. 

Millaisia työelämätaitoja kannattaa hankkia?

Kysyttäessä tärkeimpiä työelämätaitoja, Otto Tähkäpää mainitsee yleispätevänä taitona avoimuuden uutta kohtaan. Erityisesti se liittyy asenteeseen, että pystyy omaksumaan ja oppimaan uutta, vaikka se ei olisikaan alkuun kovin tuttua. Kaikkea ei tarvitse osata valmiiksi, uutta opettelemalla pääsee eteenpäin.

Tomi Kaukinen nostaa tulevaisuuden supertaidoksi keskittymiskyvyn. Keskittymiskykymme onkin nykypäivänä yhä enemmän koetuksella, ja tekemisemme keskeytyy jatkuvasti erilaisten häiriöiden takia. Tämän takia taito aidosti keskittyä tulee olemaan arvokkaampaan kuin koskaan. Keskittyneillä ihmisillä työn laatu on huomattavasti parempaa kuin muilla, joten he pystyvät tuottamaan parempia tuloksia.

Kannusta lähipiirisi nuoria katsomaan video

Jos tuttava- tai perhepiirissäsi on nuoria, jotka pohdiskelevat työelämään siirtymisen haasteiden kanssa, kannusta ihmeessä heitä katsomaan Tulevaisuuden työelämä nuorille -video. Video on mahdollista katsoa myös ruotsinkielisillä tekstityksillä, tekstityksen voi vaihtaa Youtuben asetuksista. Toivomme, että nuoret saavat videosta inspiraatiota, uusia näkökulmia sekä toiveikkuutta työelämään. Video on suunnattu 15–18-vuotiaille, mutta sen katsomisesta ei taatusti ole haittaa vanhemmallakaan iällä, päin vastoin!

Tutustu myös: 

Krista Vuori
Monster