Oudot työhaastattelukysymykset – miksi niitä kysytään?

Työhaastatteluun mennessäsi olet todennäköisesti valmistautunut vastaamaan yleisimpiin työhaastattelukysymyksiin. Aika ajoin työhaastatteluissa tulee kuitenkin vastaan erikoisiltakin vaikuttavia kysymyksiä, joista ei suoraan voi päätellä, mitä niillä ajetaan takaa.

Rekrytoijat eivät halua käyttää arvokasta haastatteluaikaa kyselemällä täysin turhia kysymyksiä, vaan kysymyksillä on aina jokin syy, miksi ne esitetään. Tiedostamalla erilaiset kysymystyypit ja niiden taustamotiivit, selviät haastattelusta häkeltymättä ja voit erottua eduksesi vastauksillasi.

Monster tutki Yhdysvalloissa erikoisia työhaastattelukysymyksiä ja miksi niitä kysytään. Tulosten perusteella epätavalliset kysymykset voidaan jaotella neljään eri ryhmään:

Kysymystyyppi 1: Kuvitteelliset tilanteet

Kuvitteelliset tilanteet on yksi yleisimmistä kysymystyypeistä, kun vertaillaan erikoisia kysymyksiä. Rekrytoijat pyytävät kandidaatteja kuvittelemaan itsensä tiettyyn tilanteeseen tai olemaan joku muu. Luonnollisesti näihin kysymyksiin ei ole oikeaa tai väärää vastausta, vaan kysymyksellä yritetään selvittää hakijan persoonallisuutta, luovaa ajattelua, reagointia yllättäviin tilanteisiin ja joskus myös ongelmanratkaisukykyä.

Esimerkkejä tällaisista kysymyksistä:

  • "Kenen elävän tai kuolleen henkilön kanssa haluaisit viettää päivän, mistä puhuisitte ja miksi juuri tämä henkilö?"
  • "Kuka tunnettu henkilö haluaisit olla?"
  • "Jos olisit osa polkupyörää, mikä olisit ja miksi?"
  • "Mikä eläin kuvaa parhaiten ammatillista persoonallisuuttasi?"

Tällaisiin kysymyksiin ei kannata suhtautua liian vakavasti ja näissä pärjää parhaiten olemalla aidosti oma itsensä. Haastattelija haluaa nähdä, kuinka nopeasti pystyt vastaamaan ja perustelemaan vastauksesi.

Joskus kysymykset ovat monimutkaisempia ja vaativat hieman enemmän ajattelua. Esimerkki ongelmanratkaisukykyä testaavasta kysymyksestä:

  • "Kuvittele, että olet eksynyt maassa, jossa kukaan ei puhu kieltäsi eikä sinulla ole internet-yhteyttä. Mitä tekisit kotiin pääsemiseksi? "

Tässäkään tapauksessa itse vastauksella ei ole niin väliä, vaan paino on päättelyketjussasi ja siinä, miten reagoit kysymykseen.

Kysymystyyppi 2: Mieltymykset ja mielipiteet

Tällaisissa kysymyksissä haastateltavaa pyydetään usein valitsemaan kahdesta vaihtoehdosta mieluisampi. Nämä eivät aina liity työskentelyyn tai edes työelämään. Kysymyksen tarkoituksena on usein keventää haastattelutilanteen ilmapiiriä ja saada tietoa hakijan persoonasta.

Ei siis kannata ärsyyntyä, jos haastattelussa kysytään, pidätkö enemmän kissoista vai koirista. Sillä, kumman valitset, ei ole merkitystä rekrytointipäätöksen kannalta, mutta vastaustyylisi ja perustelusi antavat rekrytoijalle vinkkejä siitä, kuinka hyvin sopisit yrityksen kulttuuriin.

Kysymystyyppi 3: Arvoja ja periaatteita kartoittavat

Henkilökohtaiset arvosi voivat kertoa siitä, sopiiko työ sinulle vai ei. Vaikka tällaisia, hieman arveluttaviltakin kuulostavia kysymyksiä tulee Suomessa vastaan harvoin, ei kannata mennä puihin, jos sellainen sattuu omalle kohdalle. Hämmennyksen voi välttää tiedostamalla etukäteen, miksi kysymyksiä esitetään ja mitä niillä haetaan.

Esimerkkejä tällaisista kysymyksistä:

  • "Mikä seitsemästä kuolemansynnistä kuvaa sinua eniten?"
  • "Jos voisit tehdä rikoksen jäämättä siitä kiinni, mitä tekisit?"

Rekrytoijat käyttävät joskus tällaisia kysymyksiä selvittääkseen luonnettasi. Näihinkään kysymyksiin ei ole oikeaa tai väärää vastausta, vaan tärkeintä on muotoilla vastaus hyvin. Eräs rekrytoija kertoo kysyvänsä tällaisia kysymyksiä nähdäkseen, kuinka hakija reagoi, kuinka rehellinen hän on ja kuinka hyvin hän onnistuu perustelemaan vastauksensa.

Kysymystyyppi 4: Matkailu

Monsterin tutkimuksen mukaan viimeinen outojen haastattelukysymysten ryhmä keskittyy matkusteluun – omiin kokemuksiin ja haaveisiin.

Esimerkiksi:

  • "Mikä on epätavallisin, ainutlaatuisin tai omituisin paikka, jossa olet koskaan käynyt?"
  • "Minkälainen olisi sinulle harvinainen, "kerran elämässä" -tyylinen matka, jonka haluaisit toteuttaa?"

Kuten aiemmissakin kysymyksissä, rekrytoijat toivovat vastauksesi auttavan heitä arvioimaan kulttuurista yhteensopivuuttasi yritykseen ja kykyäsi ajatella nopeasti. Jälleen kerran vastauksen laatu ja perustelut merkitsevät enemmän kuin se, olisiko jokin tietty vastaus parempi kuin toinen.

Miten suhtautua omituisiin työhaastattelukysymyksiin?

Haastattelutilanteessa erikoisen kysymyksen kuullessaan ensimmäinen ajatus saattaa olla "Miten tämä liittyy hakemaani työpaikkaan?". Kysymykseen kannattaa kuitenkin suhtautua ärtymyksen sijaan mahdollisuutena – nyt on kerrankin tilaisuus näyttää omaa persoonallisuuttaan ja erottua muista hakijoista!

Vinkit, miten voit loistaa epätavallisissakin haastattelukysymyksissä:

  • Harjoittele. Perinteisten haastattelukysymysten lisäksi, myös erikoisia ja yllättäviä kysymyksiä voi harjoitella. Käytä tarvittaessa apuna kaveria.
  • Älä panikoi. Häkellyttävän kysymyksen osuessa kohdalle, hengitä ensin syvään. Ole ryhdikäs ja katso haastattelijaa silmiin. Haluat näyttää rauhalliselta ja itsevarmalta, vaikka sisimmässäsi ei tuntuisikaan siltä.
  • Pelaa tarvittaessa aikaa. Jos pääsi lyö tyhjää, voit hyvin pitää pienen miettimispaussin ennen vastausta. Voit pelata aikaa vastaamalla heti esimerkiksi "Onpa mielenkiintoinen kysymys, täytyy hetki miettiä". Älä kuitenkaan jää ylianalysoimaan kysymystä, vaan vastaa kohtuullisen spontaanisti.
  • Ajattele hakemaasi työtehtävää. Jos pystyt, mieti vastauksesi haetun työtehtävän kautta. Voitko tuoda ilmi taitoja tai ominaisuuksia, joista on hyötyä työtehtävässä?

Kuitenkaan työhaastattelussa ei saa kysyä ihan mitä sattuu, joten on hyvä tiedostaa myös asiattomat haastattelukysymykset

 

Lue myös: 5 pahinta mokaa työhaastattelussa – näin vältät ne
Lue myös: Mistä tietää, menikö työhaastattelu nappiin?
Lue myös: Miten vastata työhaastattelussa kysymykseen ”Miksi haluat vaihtaa työpaikkaa?”

Katso avoimet työpaikat

 

Artikkeli julkaistu vuonna 2019.