Pitkästä aikaa työnhaussa? Näin pääset alkuun

Jos ei ole pitkään aikaan hakenut töitä, alkuun pääseminen voi olla hankalaa. Kokosimme vinkit avuksesi.

Kirkasta itsellesi, mitä haluat tehdä

Ensi töikseen on hyvä pohtia, mitä oikeastaan haluaa tehdä. Tehdäkö samaa työtä, mitä aikaisemminkin vai hypätäkö uudelle alalle? 

Omaa osaamistaan ja vahvuuksiaan kannattaa myös kartoittaa, jos sitä ei ole tullut hetkeen tehtyä. Tähän on olemassa erilaisia työkaluja, kuten esimerkiksi vahvuusmiellekartta.

Päivitä CV:si

CV kannattaa aina pitää päivitettynä. Jos on jo aikaa siitä, kun olit viimeksi aktiivisessa työnhaussa, kannattaa tarkistaa, miltä CV:si näyttää, ennen kuin lähdet etsimään uutta työpaikkaa.

Tarkista nämä

  • Työkokemukseen listattu ajantasaiset työpaikat (jos työkokemusta on paljon, listaa vain työnhakuusi relevanteimmat, tarvittaessa jätä pois ja niputa liittymättömiä työkokemuksia yhteen)
  • Koulutustiedot ajan tasalla. Listaa myös, jos olet suorittanut jotain alaan liittyviä sertifikaatteja.
  • Osaaminen. Oletko saanut edellisen työsi kautta uusia taitoja, esimerkiksi uusia IT-ohjelmia tai projektinhallintataitoja? Lisää ne CV:seesi.
  • Ovathan yhteystietosi edelleen samat?

Päivitä työnhakija- ja someprofiilisi ajan tasalle

Rekrytoijat käyttävät erilaisia CV-pankkeja etsiessään sopivia kandidaatteja. Kun pidät CV:si päivitettynä, profiilisi nousee paremmin esiin hakutuloksissa. 

Onhan LinkedIn-profiilisi ajan tasalla? Varmista myös, että "Open to new job opportunities"-valinta on päällä. Näin rekrytoijat voivat löytää profiilisi ja tietävät, että olet kiinnostunut uusista työmahdollisuuksista.

Mistä etsiä työpaikkoja?

Tietoa avoimista työpaikoista saa esimerkiksi avoimia työpaikkoja yhteen kokoavilta sivuilta (esim. Monster tai Mol.fi). Sivustoja kannattaa seurata ja tilata sähköpostiin hakuvahteja oman alan työpaikoista.

Myös sosiaalisessa mediassa ilmoitetaan paljon avoimista työpaikoista. Seuraa oman alasi ammattilais- ja työnhakuryhmiä sekä kiinnostavien yritysten profiilisivuja.

Yritykset julkaisevat avoimet työpaikkansa myös omilla urasivuillaan. Jos työpaikkoja ei juuri sillä hetkellä ole avoinna sinua kiinnostavissa yrityksissä, voit myös itse olla yhteydessä yrityksiin ja kysyä, onko lähiaikoina avautumassa sinulle soveltuvia työpaikkoja tai olisiko heillä tarvetta osaamisellesi.

Kysy työmahdollisuuksista verkostoiltasi

Suurin osa työpaikoista ei koskaan päädy julkiseen hakuun, vaan ne täytetään jotakin muuta kautta, esimerkiksi verkostojen avulla. Näitä työpaikkoja kutsutaan piilotyöpaikoiksi.

Ammatilliset verkostot koostuvat tyypillisesti ainakin nykyisistä ja entisistä kollegoista, yhteistyökumppaneista ja asiakkaista. Verkostoon voi liittää myös epävirallisemmissa yhteyksissä tavattuja henkilöitä, tai ihmisiä, joita ei olla edes tavattu kasvotusten.

Voit tiedustella kontakteiltasi, tietävätkö he avautuvista työpaikoista tai jos on mahdollista, kannattaa rohkeasti kertoa sosiaalisessa mediassa etsivänsä uutta työtä, sillä apu voi tulla yllättävänkin läheltä.

Tsemppiä työnhakuun!

Lue myös: Teerenpeli teki kesätyöntekijöitä hakiessaan yhden asian toisin - ”En halunnut lähteä hakijaan ylimalkaisesti suhtautuvalle linjalle”, kertoo Markus Honkanen
Lue myös: Ensimmäinen työpäivä edessä uudessa työssä? Katso vinkit, joilla onnistut
Lue myös: Saitko työtarjouksen, mutta haluat vielä katsella muita vaihtoehtoja? Toimi näin

Katso avoimet työpaikat

Krista Vuori
Monster