Työnhaku takkuaa jos ei tiedä mitä osaa

Tuntuuko sinusta, että oman osaamisen tunnistaminen on vaikeaa? Mistä aloittaa?

Tässä tekstissä uravalmentaja Pilvi Nybom Incoachingista antaa sinulle työkaluja näihin kysymyksiin.

Miksi osaamisen tunnistaminen on tärkeää?

Oman osaamisen ja omien vahvuuksien tunnistaminen on kulmakivi kaikelle työnhaulle. Jos tätä työnhaun perustaa ei ole tehty kunnolla, näkyy se myös työnhaun tuloksellisuudessa. Tämän olen valmentajana niin monta kertaa nähnyt. Kiinnitä tähän siis huomiota, oikeasti!

Jotta pystyt tekemään tehokasta työnhakua, tulee sinun ensin tunnistaa omat vahvuutesi ja osaamisesi, vasta sen jälkeen voit myydä niitä tehokkaasti muille. Nykyaikaisessa työnhaussa kun on yhä enemmän kyse siitä, että osaat myydä ja markkinoida oman osaamisesi. Tämä on hankalaa, mikäli omaa osaamista ei ole tunnistettu riittävällä tavalla.

Kun tiedät vahvuutesi, osaat hyödyntää niitä!

Kun olet tietoinen omasta osaamisestasi, pystyt laatimaan paremmat työnhakudokumentit ja myös itse työnhaku muuttuu helpommaksi. Pystyt rakentamaan tiivistelmän osaamisestasi ja miettimään myyvän hissipuheen, joka auttaa työnhaun eri vaiheissa.

Apua, miten edetä?

Laadi oma vahvuusmindmap, vahvuuskartta. Kirjoita paperille auki kaikki aikaisemmat työtehtäväsi ja se, mitä ne pitivät sisällään. Avaa työhistoriaan liittyvät osaamiset ja vastuut. Mieti läpi oma ammatillinen osaaminen ja mahdollinen erityisosaaminen. Älä jätä tätä tähän, vaan pohdi omat vahvuutesi, jotka liittyvät myös mm. koulutukseen, persoonaan ja motivaatioon. Käy läpi aikaisempia onnistumisia, ja millaisiin asioihin ne ovat liittyneet?

Lisäksi voit kysyä itseltäsi: Minkä tekeminen on minulle helppoa? Minkä tyyppisissä asioissa yleensä onnistun? Miten minua kuvaillaan persoonana? Missä juuri minä olen hyvä?

Tiivistelmä osaamisesta ja hissipuhe

Laadi CV:si alkuun tiivistys osaamisestasi. Se voi olla esim. 5–7 riviä pitkä oma osaaminen auki kirjoitettuna. Kyseessä on tiivistelmä ydinosaamisestasi, edeten yleisestä yksityiseen. Voit tehdä tämän myös listamuotoisena, jos se tuntuu helpommalta. Kerro myös jotain sinusta persoonana ja työtoverina mutta huomioi, että pääpaino ei ole tässä.

Työnhaussa tulee tilanteita, joissa sinun tulee kyetä kertomaan lyhyesti ja positiivisessa sävyssä mitä teet. Valmiiksi mietitty hissipuhe auttaa tässä. Tee siitä riittävän lyhyt, etene yleisestä yksityiseen ja sisällytä siihen vahvuutesi. Muistathan muokata tätä aina tarpeen mukaan.

Kun tapaat hississä potentiaalisen tulevan esimiehesi, kerro hänelle yhden minuutin aikana tiiviistetysti osaamisesi.

Tämä voi tuntua hassultakin harjoitukselta, mutta auttaa paljon, jotta osaat kertoa otollisena hetkenä sujuvasti ja vakuuttavasti osaamisestasi!

Esimerkeissä ja tarinoissa on voimaa, käytä niitä, koska ne auttavat sinua avaamaan osaamistasi. Älä kerro olen hyvä asiakaspalvelussa, vaan sen sijaan voit vaikka kertoa asian näin: olen saanut paljon hyvää palautetta asiakkailtani.

Älä ole liian vaatimaton

Poista sanavarastostasi: No eihän tässä mitään ihmeellistä ollut.

Meille suomalaisille oman osaamisen esilletuominen ja korostaminen on usein kovin vaikeaa. Minäkin olen kuullut lukemattomia kertoja valmentajana, kuinka ihmiset ovat vähätelleet omaa osaamistaan tai asemaansa. Ethän sinä vain sorru tähän?

Toivottavasti näistä vinkeistä oli sinulle hyötyä! Kaikkea hyvää työnhakuusi!

Katso avoimet työpaikat

Pilvi Nybom
Business/Career Coach – InCoaching Oy

Artikkelin kirjoittaja Pilvi Nybom on kokenut uravalmentaja, joka on valmentanut menestyksekkäästi lukuisia työnhakijoita. Pilvin tuottama Viisi askelta työnhaussa menestymiseen -verkkokurssion suunnattu kaikille, joiden työnhakutaidot kaipaavat päivittämistä. Tai jos kiinnostuit juuri sinulle räätälöidystä uravalmennuksesta, ota yhteyttä Pilviin.

Artikkeli julkaistu vuonna 2016.