Vakuuta videolla – 8 vinkkiä videomuotoisen CV:n tekemiseen

Video CV:t yleistyvät työnhaussa ja yhä useampi työnantaja haluaa tutustua hakijaan videon muodossa jo heti ensimetreillä. Tartu haasteeseen ja tuo persoonallisuutesi esiin videon avulla!

Työnhaussa erottuminen ei ole helppoa, ja se vaatii yhä enemmän oman persoonan ja osaamisen peliin laittamista. Video-CV on loistava keino tuoda näitä ominaisuuksia esiin potentiaaliselle työnantajalle.

Tässä vinkit, joiden avulla luot sinun näköisesi video-CV:n ja erotut eduksesi työnhaussa!

1. Ole oma itsesi

Pyri olemaan videolla oma itsesi ja tuomaan parhaat puolesi esiin. Jos olet rauhallinen persoona, sinun ei tarvitse yrittää esittää mitään muuta. Mikäli huumori on sinun juttusi, tuo sitä puolta itsessäsi rohkeasti esille.

Jos yrität esittää jotakin muuta kuin olet, se paljastuu molemmille osapuolille jossakin vaiheessa, mikä ei ole kenenkään kannalta hyvä juttu. Kun uskallat olla oma itsesi potentiaalisen työnantajan silmissä, vedät puoleesi automaattisesti työpaikkoja, joissa viihtyisit, ja työnantajia, jotka arvostavat ominaisuuksiasi.

2. Aloita vahvasti

Video-CV:n haaste on, että sinun täytyy pystyä tiivistämään oleellinen tieto pariin minuuttiin ja herättää katsojan mielenkiinto nopeasti. Kerro vaikka heti alussa jokin kiinnostava taito tai fakta itsestäsi. Myös huumori voi toimia, mikäli se on sinulle luontaista. Kiinnostavuutta videoon voi tuoda myös grafiikoiden ja editoinnin avulla, mutta jos ne eivät ole sinulle tuttuja, niiden käyttöä ei tarvitse alkaa varta vasten opettelemaan.

3. Ole luova

Video-CV tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet luovuuden hyödyntämiseen työnhaussa, varsinkin jos etsit luovan alan töitä. Mieti, voisitko toteuttaa videon jossakin hieman erikoisemmassa muodossa tai tuoda siihen mukaan tarinallisuutta. Pystyisitkö esimerkiksi tuomaan urapolkuasi kiinnostavasti esille vaikkapa tarinan muodossa?

4. Mieti, mitä sanot

Ennen kuin pistät kameran pyörimään, mieti mitä aiot sanoa. Sinun ei tarvitse kirjoittaa repliikkejä sanatarkasti ylös, mutta sisällön hahmottelu ranskalaisin viivoin kannattaa, jotta vältät turhat takeltelut ja olet vakuuttava.

Mieti sanomisiasi ennen kaikkea työnantajan näkökulmasta – mitä hän haluaisi sinusta tietää? Mitkä ovat ne kiinnostavimmat seikat juuri sen työn kannalta, jonka haluat? Mitkä ovat juuri sinun ammatilliset vahvuutesi?

5. Harjoittele

Kameran edessä oleminen saattaa olla monelle uusi ja jännittävä asia. Mikäli koet olosi kameran edessä todella epämukavaksi, se usein välittyy myös katsojalle. Pyri siis rentoutumaan ja älä hermostu, jos et saa videota heti kuvattua. Voit helpottaa jännitystä harjoittelemalla kameran edessä olemista peilin kanssa ennen kuvaamista, jolloin olet kuvaushetkellä luonnollisempi.

6. Hymyile

Keskittyneinä saatamme toisinaan vaikuttaa turhan vakavilta. Muista siis hymyillä! Voit katsoa vaikkapa hauskoja videoita ennen kuvaamista tai pyrkiä muulla tapaa saamaan olosi iloisemmaksi. Hymy tekee sinusta helposti lähestyttävän ja luo ystävällisen vaikutelman.

7. Huomioi laatu

Varmista, että videosi laatu on riittävä, äänesi kuuluu selkeästi ja valo on hyvä. Pääasiallisesti pelkällä älypuhelimen kameralla saat tarpeeksi hyvää videokuvaa ja ääntä. Video-CV:n ei tarvitse olla taide-elokuvaan verrattavissa oleva esitys, vaan perushyvä laatu riittää.

8. Editoi

Video-CV ei vaadi sen kummempaa editointia, mikäli et halua panostaa visuaalisuuteen juuri grafiikoiden ja editoinnin avulla. Kannattaa kuitenkin leikata turhat tauot pois, jotta kokonaisuus on selkeä ja napakka. Voit myös lisätä kuvaan tekstiä, sekä säätää värejä kirkkaammiksi. Täältä löydät lisää tietoa ilmaisista videon editointiohjelmista.

Muista, että mitään tarkkaa reseptiä täydelliseen video-CV:hen ei ole. Poimi vinkeistä siis itsellesi sopivimmat ja luota omaan arvostelukykyysi. Tärkeintä on se, että onnistut vakuuttamaan työnantajan siitä, että osaamisesi ja persoonasi sopivat hakemaasi tehtävään. Tsemppiä hakuun!

 
Katso avoimet työpaikat
 

Taru Tammikallio

Kirjoittaja on työelämän tabuja ja ilmiöitä esille nostava bloggaaja, podcastaaja, toimittaja ja media-alan yrittäjä. Tarun missiona on parempi työelämä, jossa vaikeistakin asioista uskalletaan puhua suoraan. Yhteydenotot LinkedInin kautta tai sähköpostilla.

Artikkeli julkaistu vuonna 2019.