Ylös palkkakuopasta – Näin neuvottelet itsellesi palkankorotuksen

Haaveiletko korkeammasta palkasta, mutta et oikein tiedä kuinka saavuttaa haluamasi tulotaso? Kun haluat korottaa palkkaasi, joko siirtymällä parempipalkkaiseen työhön tai pyytämällä palkankorotusta nykyisessä työssäsi, on avainasemassa neuvottelutaidot.

Kun valmistaudut etukäteen hyvin perustelemaan palkankorotuksen tai palkkatoiveesi, sinulla on paremmat mahdollisuudet onnistua saamaan haluamasi.

Ota asia puheeksi itse

Et voi vain odottaa, että sinulle tullaan automaattisesti tarjoamaan korkeampaa palkkaa, jos et itse sitä oma-aloitteisesti pyydä. Vaikka palkkakeskustelu työnantajan kanssa voi tuntua jännittävältä, sinulla ei ole mitään menetettävää – ole siis rohkea ja varaa aika esihenkilöltäsi.

Määrittele itsellesi tavoitepalkka

Ensimmäinen askel korkeampaan palkkaan on tietää mitä itse haluat.

Ota palkkakeskustelussa huomioon vastatarjouksen mahdollisuus ja aseta varsinainen palkkatoiveesi hieman korkeammaksi, kuin tavoittelemasi palkka. Pidä palkkatoiveesi kuitenkin realistisena.

Käytä konkreettisia perusteluja

Jos sinulla on mahdollisuus, hyödynnä palkankorotuksen perusteluissa konkreettisia asioita, joita olet tehnyt yrityksen hyväksi. Aina vain parempi, jos sinulla on esittää lukuja, esimerkiksi tuloksen tai kävijämäärien kasvusta, jotka ovat olleet sinun ansiotasi.

Ole tietoinen alasi yleisestä palkkatasosta

Jotta palkkatoiveesi olisi uskottava, sinulla täytyy olla hyvät perustelut ja jonkinlainen tietämys, paljonko samasta työstä yleensä maksetaan.

Ota selvää, mitä muut yrityksessäsi tienaavat

Omaa palkkatoivetta esitettäessä on myös hyvä olla tietoinen, minkälaista palkkaa yrityksessänne yleensä maksetaan.

Varmin ratkaisu tähän avoin keskustelu. Jos haluat tietää, millaista palkkaa työkaverisi saa, on helpoin ja luotettavin tapa kysyä sitä suoraan kollegaltasi. Ole kuitenkin hienotunteinen, joillekin palkasta puhuminen on edelleen tabu tai omaa kiinnostusta palkka-asioita ei haluta tuoda esille.

Laske mukaan myös tarjotut edut

Jos olet vaihtamassa työpaikkaa kannattaa pelkkien palkkasummien vertailemisen sijaan huomioida kokonaiskuva, eli laske mukaan myös esimerkiksi erilaiset luontoisedut ja bonukset. Näin saat realistisemman ja vertailukelpoisemman kuvan eri yritysten tarjoamista palkoista.

 

Lue myös: 5 vinkkiä palkkaneuvotteluihin
Lue myös: Kypsyikö kesän aikana päätös vaihtaa työpaikkaa?

Katso avoimet työpaikat

 

Artikkeli julkaistu vuonna 2018.