You are here

Miten myydä omaa osaamistaan työnantajalle?

Miten myynti ja työnhaku liittyvät toisiinsa? Työnhaussa on paljolti kyse oman osaamisen myymisestä ja markkinoinnista. Kun osaat myydä ja markkinoida osaamistasi, on työnhakusi tuloksellisempaa. Tämä on taito, jonka voit oppia.

Pohja kuntoon, tunnista osaamisesi

Oman osaamisen myyminen on hankalaa, jos ei pysty selkeästi ja napakasti kertomaan mistä osaaminen koostuu. Tämä on osoittautunut varsin hankalaksi suurimmalle osalle työnhakijoista.

Miten sitten oppia kertomaan omasta osaamisestaan? Mistä omat osaamiset ja vahvuudet koostuvat? Yleisosaaminen? Erityisosaaminen? Tästä vinkkejä oman osaamisen tunnistamiseen.

Opettele sanoittamaan osaamisesi

Tee tiivistelmä CV:n alkuun. Tee muutenkin hyvä ja toimiva CV, tähän kannattaa panostaa. Tänä päivänä ”ihan ok” CV ei usein enää riitä, vaaditaan enemmän. Hyvä CV on ennen kaikkea myynti- ja markkinointidokumentti. Tästä vinkit toimivan CV:n rakentamiseen.

Opettele kertomaan osaamisestasi, vailla turhaa vaatimattomuutta. Ota myös haastattelut tilanteina, joissa harjaannut oman osaamisen sanoittamisessa. Haastattelu haastattelulta olet parempi.

Millaiseen ongelmaan sinä pystyt tuomaan ratkaisun?

Rekrytoijalla on aina tarve, johon hän etsii ratkaisua. Ota selville, millaisia haasteita organisaatiossa on ja pyri vastaamaan niihin.

Kun olet työnhaussa, mieti aina millaisia tarpeita rekrytoijalla on ja millaisiin asioihin sinun osaamisesi olisi ratkaisu. Mihin ns. ”ongelmaan” sinä omalla osaamisellasi pystyt tuomaan lisäarvon? Millaista osaamista tuot mukanasi?

Miksi valita juuri sinut?

Anna hyvä vaikutelma; aktiivisuus, motivaatio ja aito kiinnostus vakuuttavat. Korosta aina omaa osaamista niin haettavaan paikkaan kuin organisaatioonkin. Pyri omalta osaltasi luomaan hyvä ja mukava tunnelma, henkilökemiat vaikuttavat. Hyvää tyyppiä etsitään aina.

Aktiivisuus palkitaan

Kuten kaikessa myynnissäkin, ole aktiivinen ja löydettävissä. Työnhakuun liitetään usein vanha sanonta ”Kukaan ei tule kotisohvalta hakemaan”. Jopa noin 70–80 % paikoista menee piilotyönhaun kautta, joten aktiivisuus todellakin palkitaan. Ota rohkeasti yhteyttä kiinnostaviin yrityksiin ja lähetä avoimia hakemuksia.

Jos haet avointa paikkaa, niin anna aktiivinen ja kiinnostunut vaikutelma, esimerkiksi soittamalla soittoaikana, kyselemällä perään tarvittaessa tai laittamalla kiitos-meili haastattelun jälkeen. Erottaudu tälläkin tavoin.

Ota myös rohkeasti yhteyttä itseä kiinnostaviin organisaatioihin, joissa ei ole avoimia paikkoja ja mieti myös miten hyödyntää tyylikkäästi omaa verkostoa työnhaussa. Kontakti kontaktilta tämä on helpompaa. Ota rohkeita askeleita mutta ole myös armollinen itsellesi, työnhaku kun on myös oppimisprosessi.

Tsemppiä työnhakuun!

 

Pilvi Nybom
Business / Career Coach – InCoaching Oy

Artikkelin kirjoittaja Pilvi Nybom on kokenut uravalmentaja, joka on valmentanut menestyksekkäästi lukuisia työnhakijoita. Pilvin tuottama Viisi askelta työnhaussa menestymiseen -verkkokurssi on suunnattu kaikille, joiden työnhakutaidot kaipaavat päivittämistä. Tai jos kiinnostuit juuri sinulle räätälöidystä uravalmennuksesta, ota yhteyttä Pilviin.

Artikkeli julkaistu alunperin vuonna 2017.