You are here

Röntgenhoitajan ura kehittyy 15 vuoden jälkeenkin – "Luotan siihen, että otan myös seuraavat askeleet HUSissa"

Lääketieteellinen kuvantaminen on keskeisessä roolissa sairauksien ja tapaturmien hoidossa. Kuvantaminen on jatkuvan tieteellisen tutkimuksen ja kehittämisen kohteena, joten ala kehittyy nopeasti.
HUSin röntgenhoitaja ja sonograaferi Saara Niklander
Kaupallinen yhteistyö: Tutustu työnantajaan

Röntgenhoitaja ja sonograaferi Saara Niklanderille työura HUSissa on mahdollistanut jatkuvan oppimisen ja sen ansiosta rikkaan urapolun.

Niklander työskentelee kolme vuotta sitten avatussa Uudessa lastensairaalassa. Hän valmistui vuonna 2017 ultraäänitutkimuksiin keskittyväksi sonograaferiksi. Tällä hetkellä sote-alan kehittämisen ja johtamisen ylempi AMK-tutkinto etenee töiden ohella. Niklander sanoo, että 15 vuotta HUS:n riveissä ovat olleet kaikkea muuta kuin puuduttavaa rutiinia. Vuosia sitoo yhteen sydäntä lähellä oleva lasten kanssa tehty työ, sillä ennen Uuden lastensairaalan valmistumista hän työskenteli Lastenklinikalla.

– Vuodet pitävät sisällään erilaisia aikakausia ja erilaisia vaiheita. On todella tärkeää, että saa miettiä omaa jaksamista ja suunnitella vuoroja sen mukaan.

Niklander sanookin, että röntgenhoitajien työarjen tärkein työkalu on itsenäinen työvuorosuunnittelu. Työvuorot eivät tule annettuina, vaan jokainen voi valita sähköisessä järjestelmässä vuoronsa yhdessä sovittujen raamien mukaisesti. Röntgenhoitajan työ on kolmivuorotyötä, mutta vapaus valita vuoronsa helpottaa vapaa-ajan yhteensovittamista vaativaan tehtävään.

– Työaika-autonomia mahdollistaa myös keskittymisen vaikkapa päivystämiseen silloin, kun sen hektiseen maailmaan tuntee imua ja haluaa varmistaa oman osaamisen ylläpidon.

Niklanderin työvuosina välillä on korostunut päivystäminen, välillä aamuvuorot. Hän kuvailee, että päivystyksessä voi tulla vastaan käytännössä aivan mitä tahansa. Mahdollisuus rauhoittaa työviikko aamuvuoroille auttaa puolestaan pysymään kuvantamisen kehityksessä mukana.

Vaativia potilaita hoidetaan ja tutkitaan parhailla resursseilla

Vaatimus maan korkeatasoisimmasta hoidosta näkyy työkaluissa ja menetelmissä: Kuvantamislaitteet ovat moderneja ja uusin tutkimustieto tulee käyttöön HUSissa nopeasti. Uusi lastensairaala on Suomen suurin lasten vaativaan erikoissairaanhoitoon keskittynyt sairaala, jonka potilaat tulevat kaikkialta maasta.

– Ihmisen elämänkaari näyttäytyy meillä ainutlaatuisella tavalla. Meillä on keskosia, vauvoja, taaperoita ja teinejä. Joiltain osin lapsena alkanut hoito voi jatkua meillä aikuisiällä ja iäkkäin kuvaamani potilas on 99-vuotias.

Työpäivien aikana on selvää, että potilaan diagnoosi on monen ihmisen työpanoksen takana ja röntgenhoitajan rooli on tässä ketjussa keskeinen.

– Tunnen ammattiylpeyttä ja koen, että autan lapsia joka päivä. Heiltä saa tosi suoran ja välittömän palautteen eikä ikinä tiedä, mitä se kolmevuotias keksiikään tutkimushuoneessa. Työn ilo tulee työkavereista ja potilaista.

Erilaiset yksiköt luovat vapauden valita

Niklander toimii myös röntgenhoitajaopiskelijoiden tutorohjaajana. Opiskelijoita kohdatessaan hän painottaa usein, että harjoittelut kannattaa tehdä erilaisissa paikoissa. Ja valmistumisen jälkeen ei pidä mennä helpoimpaan paikkaan, vaan sinne missä oppii eniten.

Hän vertaa, että uudessa lastensairaalassa hoidetaan koko Suomen sydän- ja elinsiirto-lapsipotilaat, Peijaksesta löytyy korkean tason erikoisosaamista lonkkakuvauksiin ja Meilahden päivystyksessä kohtaa angiografiakuvauksiin tulevia kiireisesti hoidettavia potilaita.

– Eri yksiköissä vastaan tulee kaikkea pienistä sormitapaturmista graaveihinkin juttuihin ja samalla kasvaa tähän ammattiin, tekemiseen ja potilaiden kohtaamiseen. HUS on laaja alue ja mahdollisuuksia kehittää omaa osaamista eri kuvantamismenetelmissä on todella paljon.

Niklander aloitti sonografian opinnot vuonna 2016 ja suoritti ne työn ohella. Työtehtävistä jätettiin samalla magneettikuvantaminen pois, sillä uuden erikoistaidon opiskelun ohella hallittavien menetelmien laaja skaala olisi muodostunut liian kuormittavaksi.

– Sairaalan omat lastenradiologit olivat tärkeässä osassa opintoja ja vaikka sonograaferi tekee ultraäänitutkimukset itsenäisesti, he ovat aina tavoitettavissa konsultaatioon työpäivän aikana.

Niklanderin mielestä ultraäänitutkimusten siirtyminen lääkäreiltä hoitajille on hyvä esimerkki siitä, miten röntgenhoitajan ammatti mahdollistaa työuran uudistamisen ilman työnantajan vaihtumista.

– HUSissa se toteutuu mitä suurimmissa määrin. Täällä oppii jatkuvasti ja samalla työura pysyy elävänä. Kun johtamisen ja kehittämisen tutkintoni aikanaan valmistuu, uskon pääseväni ottamaan ensimmäiset askeleet sillä saralla edelleen HUSin työntekijänä.

Hae röntgenhoitajan työpaikkaa HUSissa

Artikkeli julkaistu vuonna 2021.