You are here

Huomaa ainutlaatuinen osaamisesi

Mitä kaikkea osaan? Olet ehkä miettinyt kysymystä tehdessäsi työhakemusta tai pohtiessasi työuraasi. Ajattelemme usein osaamistamme koulussa, opinnoissa ja työtehtävissä kertyneinä taitoina. Lisäksi opimme jatkuvasti myös muualla, kuten harrastuksissa, ihmissuhteissa, vapaaehtoistyössä ja ulkomailla. Oman osaamisen huomaamiseen ja sanoittamiseen on saatavilla helppoja työkaluja ja harjoituksia.

Sitra kokosi 15 erilaista työkalua ja helppoa harjoitusta avuksesi oman osaamisen tunnistamiseen ja sanoittamiseen. Kuva: Veera Hyytiä, SItra

Osaamista syntyy työssä, arjessa, ihmissuhteissa ja harrastuksissa

Sitran tekemän Elinikäinen oppiminen työelämässä -kyselyn mukaan työssä opitaan muun muassa yhdessä muiden kanssa työskentelemällä, muita opastamalla ja uusia työtapoja kokeilemalla. Omaa työelämässä syntynyttä osaamista voikin lähestyä myös muutoin kuin työtehtäviä listaamalla vaikkapa kysymällä itseltään, millaisissa asioissa usein autan tai opastan muita, mitä uusia asioita olen viime aikoina ottanut haltuun tai mitä olen oppinut työkavereilta. 

Osaamista syntyy moninaisissa yhteyksissä myös arjessa: huonekaluja kootessa, lapsia kasvattaessa, podcasteja kuunnellessa, harrastustoiminnassa tai vaikkapa uuteen ihmiseen tutustuessa. Meillä jokaisella on moninaista osaamista, joista syntyy ainutlaatuinen osaamisten kokonaisuus. Se koostuu tiedoista, taidoista, kokemuksesta, verkostoista ja kiinnostuksen kohteista. Osaaminen linkittyy vahvasti siihen, mistä olemme innostuneita ja mitä teemme mielellämme. 

15 erilaista harjoitusta oman osaamisen sanoittamiseen

Oman osaaminen ei ole kiveen hakattu ja kerralla lukkoon lyöty. Se muuttuu ja karttuu koko elämän ajan. Myös se muuttuu, millaisesta osaamisesta on hyötyä. Esimerkiksi aiemmin kartanlukutaito oli jokaiselle lähes välttämätön. Taito on edelleen hyödyllinen, mutta navigaattoreiden avulla heikommillakin kartanlukutaidoilla selviää. Toisaalta jokin osaaminen, jolle meillä ei juuri nyt ole käyttöä, saattaa nousta tulevaisuudessa arvoon arvaamattomaan. Kaiken osaamisen ei myöskään tarvitse olla hyödyllistä, vaan osata voi ihan vain omaksi ja muiden iloksi. On tärkeää, että arvostamme omaa moninaista osaamistamme.

Oman osaamisen huomaamiseen on olemassa paljon työkaluja. Sitran verkkosivuilta löydät 15 erilaista työkalua ja helppoa harjoitusta, joiden avulla voit pohtia omaa osaamistasi. Mukana on työkirja vahvuuksien tunnistamisen ja urasuunnan pohdintaan, helppoja harjoituksia oman osaamisen huomaamiseen, työkaluja järjestö-, harrastus- ja vapaaehtoistyössä hankitun osaamisen tunnistamiseen ja apua esimerkiksi ulkomailla karttuneen osaamisen sanoittamiseen. Lisäksi voit lukea neljän asiantuntijan vinkit oman osaamisen huomaamiseen.

Pysähtyminen oman ainutlaatuisen osaamisen äärelle on aikansa arvoista. 

Artikkelin kirjoittaja Milma Arola työskentelee johtavana asiantuntijana Sitrassa elinikäisen oppimisen parissa.

Sitra on aktiivinen tulevaisuudentekijä, joka tutkii, selvittää ja ottaa kumppanit eri sektoreilta mukaan ennakkoluulottomiin kokeiluihin ja uudistuksiin. Tulevaisuustyön tähtäimessä on Suomi, joka menestyy kestävän hyvinvoinnin edelläkävijänä. Osaamisen aika -projekti edistää elinikäisen oppimisen politiikan syntyä Suomeen.

Artikkeli julkaistu vuonna 2021.