Etusivu / Henkilöstöasiat / Työsuhdeasiat / Loman jälkeinen elonkorjuu voi tuottaa erinomaisen sadon

Loman jälkeinen elonkorjuu voi tuottaa erinomaisen sadon

Sopeutumisesta kohti uusia ideoita

Loman jälkeinen elonkorjuu voi tuottaa erinomaisen sadon

Helteiden hellimästä kansasta iso osa on jo palannut takaisin työpaikoilleen. Paluu arkeen vaatii aina oman aikansa ja vain harva saa käännettyä aivonsa kesäloma-asennosta työasentoon ilman pientä sisäistä jähmeyttä ja kapinaa.

Kesäloman aikana ajatukset ovat jäsentyneet ja moni on tullut pohtineeksi erilaisia elämänsä laatuun vaikuttavia asioita. Esimerkiksi tyytymättömyys nykyiseen työhön on saattanut kypsyä haluksi vaihtaa työpaikkaa.Vaikka työpaikan vaihtaminen on aina jollekin oikea ratkaisu, kehottaa Työterveyslaitoksen työterveyspsykologi Sirkku Kivistö kuitenkin työnhakijoita pohtimaan, kuinka iso osa loman jälkeisestä ahdistuksesta johtuu nykyisestä työstä ja mikä pelkästään paluusta arkeen.

Anna aikaa sopeutumiselle

”Lomalta paluuta seuraa yleensä kolme vaihetta: loman loppumisen haikeus, sopeutuminen arkeen esimerkiksi unirytmin palautumisen näkökulmasta ja oikean työrytmin saavuttaminen. Vasta näiden vaiheiden jälkeen ihminen kykenee esimerkiksi luovaan ideoiden tuottamiseen”, Kivistö valottaa.

Ei siis syytä huoleen, vaikka työt eivät sujuisikaan totutulla tempolla heti muutaman ensimmäisen lomaltapaluupäivän jälkeen! Arkeen sopeutumisen nopeus riippuu persoonasta. Kivistön mukaan työhön tulisi kuitenkin sopeutua noin viikossa ja työrytmin pitäisi löytyä suunnilleen parissa viikossa.

Helpota arkeen palaamista ennakoimalla

Perheissä työhön paluu merkitsee yleensä monen ihmisen aikataulujen yhteensovittamista. Ensimmäisten arkiaamujen kaoottisuutta kannattaa vähentää ennakoinnilla ja suunnittelulla: lasten ja omat vaatteet kannattaa valita valmiiksi edellisenä iltana, eikä avaimien ja bussilippujen etsimistä kannata jättää ensimmäiseen arkiaamuun.

Työnteon alkuun pääsemistä helpottaa huomattavasti, mikäli olet ennen lomaa koonnut itsellesi muistilistan töistä, joihin sinun tulee tarttua loman jälkeen. Näin pääset nopeammin kiinni työntekoon. Kirjoittamattomia, takaraivossa risteileviä to-do-listoja Kivistö ei suosittele missään olosuhteissa. – Niillä on taipumusta paisua todellisuutta suuremmiksi ja lisäksi ne aiheuttavat usein tarpeetonta ahdistusta. Tekemättömistä töistä kannattaa myös keskustella työkavereiden kanssa. Se auttaa jäsentämään ajatuksia.

Kuinka ylläpitää rentoutunutta olotilaa?

Kivistön mukaan työnantajat eivät osaa vielä ottaa irti oikeita asioita lomaltapaluun jälkeisestä ajasta.
– Parhaimmillaan lomien jälkeinen elonkorjuu voi tuottaa erinomaisen sadon.
”Lomien aikana ihmisten ajatukset ovat yleensä jäsentyneitä ja uusia ajatuksia saattaa syntyä lähes itsestään. Näitä ajatuksia olisi hyvä koota yhteen heti lomien jälkeen.”

Keskeinen lomaltapaluuseen liittyvä asia on rentous. Lomalta palanneilla ihmisillä on konkreettinen tuntuma siihen, miltä rentoutunut olo tuntuu. Sekä työnantajan että työntekijän kannattaisi tässä kohdassa miettiä, kuinka tämä olotila pystyttäisiin säilyttämään ympäri vuoden. Lomaa edeltänyt rasittuneisuustaso palaa Kivistön mukaan noin 2-4 viikossa, mikäli työ on liian kuormittavaa, eikä siihen ole mahdollista tehdä muutoksia.

Kirjoittaja: Sanna Suonpää

Päivittänyt: Katja Kuusenmäki