Etusivu / Henkilöstöasiat / Työsuhdeasiat / Luovilla työtilaratkaisuilla saadaan aikaan myös tulosta

Luovilla työtilaratkaisuilla saadaan aikaan myös tulosta

Pönötys on out!

Luovilla työtilaratkaisuilla saadaan aikaan myös tulosta

Työtiloja suunniteltaessa keskitytään yleensä pääasiallisesti etsimään ratkaisua vain siihen, kuinka tietty ihmismäärä saadaan parhaiten mahtumaan suunnitteilla olevaan tilaan. Luova tila -nimisen kirjan (Rakennustieto 2010) kirjoittanut, päätyökseen Subia johtava Maaretta Tukiainen antaa kylmää kyytiä perinteisille työtilasuunnitelmille. ”Lähestymistapa niissä on usein täysin väärä. Suunnittelun lähtökohtana tulisi olla se, millaisia tiloja työyhteisö oikeasti tarvitsee. Parhaimmillaan työtilat auttavat ihmisiä jaksamaan ja toimivat myös johtamisen välineenä”, Tukiainen toteaa ja valottaa väittämäänsä käytännönläheisellä esimerkillä toisenlaisesta asiayhteydestä.

”Jos tutkitaan kahta sairaalassa toipuvaa potilasta, joista toisella on huoneen ikkunastaan näkymä puutarhaan ja toisella betoniseinään, on huomattu, että puutarhamaisemaa katseleva toipuu vertailukohtaansa nopeammin.”

Kohti kodinomaisuutta

Tukiaisen kantava ajatus on tilojen suunnittelussa ”monen aistin tila”. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että työtiloissa tulisi olla virikkeitä kaikille aisteille: visuaalisia virikkeitä, tuntoaistiin vetoavia pintoja, tuoksuja ja ääniä. Muodollisuuden sijaan tulisi suosia epämuodollisuutta ja kiinteiden ratkaisujen sijaan mahdollisuutta tilojen muokkaamiseen tilanteeseen sopiviksi.

”Ei pönötystä, eikä riveissä istumista! Kodinomaisia elementtejä ja piirteitä pitäisi olla työtiloissa huomattavasti nykyistä enemmän, sillä niillä on todettu olevan positiivista vaikutusta ihmisten viihtyvyyteen. Työtiloissa voi olla esimerkiksi yhteinen keittiö, jossa voi tehdä yhdessä ruokaa”, Tukiainen selventää.

Tukiaisen mukaan edistyksellisimmät yritykset ovat jo oivaltaneet tilojen vaikutuksen tuottavuuteen. Suurimmalla osalla kuitenkin riittää vielä tekemistä.
”Ei luovasti suunniteltujen tilaratkaisujen tarvitse olla kalliita. Tärkeintä on miettiä, kuinka tilat tukevat parhaiten yrityksen toimintaa.”

Sanna Suonpää