Ovatko palkkasi kilpailukykyisiä?

Ovatko palkkasi kilpailukykyisiä nykypäivän työmarkkinoilla? Jos maksat liian vähän, olet vaarassa menettää arvokkaimmat työntekijäsi ja houkuttelet vain vähemmän potentiaalisia työnhakijoita. Jos taas maksat liikaa, tuhlaat turhaan yrityksesi resursseja.

Usein parhaat mittarit palkkatasolle ovat avoimia työpaikkoja hakevien työnhakijoiden laatu ja se, kuinka suurta työntekijöiden vaihtuvuus yrityksessänne on. Palkkatietoa tarjoavat esimerkiksi ammattiliitot kuten Ekonomiliitto ja TEK. Palkkoja vertailtaessa huomioon tulee ottaa muun muassa toimiala, alue ja yrityksen koko.

Jos tarvetta palkkamallin hienosäädölle ilmenee, mikä olisi paras tapa edetä asiassa?
Saadaksesi kokonaiskuvan työmarkkinasta, tarvitset ajantasalla olevaa tietoa palkoista, eduista ja bonuksista. Tietoa saat esimerkiksi yllämainituilta tahoilta ja seuraamalla aktiivisesti työpaikkailmoittelua. Työpaikkailmoittelun seuraamisen hyötynä on, että näet koko tehtävänkuvauksen, etkä joudu olettamaan, että kaikki tehtävänimikkeet sisältävät yhtä paljon vastuuta.

Aivan kuten kaupankäynnissä hinnat, palkkatasokin määräytyy kysynnän ja tarjonnan mukaan. Työmarkkinoilla työntekijöiden osaaminen ja kokemus vaikuttavat tarjontaan ja rekrytoimassa olevat yritykset avoimine tehtävineen kysyntään. Se kuinka harvinaista tai spesiaalia työntekijän osaaminen on ja kuinka paljon tarvitset sitä on keskeinen perusta määrittäessäsi palkkaa ja etuja.

Toinen lähestymistapa palkkamallin määrittelylle on rakentaa se tukemaan yrityksen strategiaa. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä että, sinun tulee olla valmis maksamaan markkinoita enemmän houkutellaksesi osaajia työtehtäviin, jotka ovat yrityksellesi kaikkein arvokkaimpia. Ennen kuin yritys voi siirtyä tähän palkkamalliin yrityksessä tulee olla yksimielinen käsitys siitä, mikä yrityksen strategia on ja mitkä työtehtävät nousevat avainasemaan.

Perussäännöt palkkamallin määritykseen

  • Arvioi kunkin tehtävän sisältö ja määritä sille arvo peilaamalla tehtävää yhtiön tavoitteisiin
  • Kokoa ryhmiksi tehtävät, jotka ovat arvoltaan samanlaisia
  • Sijoita ryhmät palkkatalukkoon joka muodostaa ypohjan rityksesi palkkamallille
  • Käytä markkinatietoa määrittääksesi kullekin ryhmälle minimi-, keski- ja maksimitaso

Minimi palkkaa maksetaan yleensä vasta työelämää aloittaville, keskitason palkkaa urallaan edistyneille, mutta ei vielä huippusuorittajille ja maksimipalkkaa huippuosaajille ja eniten yritykselle tulosta tekeville.

Palkkauksen muutoksen tulisi aina perustua siihen, kuka saavuttaa ja ylittää asetetut tavoitteet, kuka on valmis kehittymään vaativampiin tehtäviin tai edistyy urallaan ylennyksen arvoisesti.

Tarkista palkkamallisi vuosittain varmistaaksesi, että ne ovat linjassa yrityksesi menestyksen, ulkoisten markkinoiden ja sisäisen tasa-arvon suhteen.

Hyvin rakennettu palkkamalli kannustaa urakehitykseen. Se kannustaa ja palkitsee liiketoiminnan tulosten parantamisesta, mistä yrityksesi hyötyy. Avoin, oikeudenmukainen ja tehokas palkkamalli ei vain auttaa pitämään työntekijöitä yrityksessä, se myös houkuttelee potentiaalisia työnhakijoita.

Lue lisää samankaltaisia artikkeleita

Kuinka saada asioita aikaiseksi? 9 keinoa, joilla lopettaa viivyttely ja tarttua toimeen

Näiden vinkkien avulla tehostat tuottavuuttasi ja saat enemmän aikaan ilman viivyttelyä.
Lue lisää

Huonoimmat työnhakuvinkit – 5 sanontaa, jotka saavat työnhakijat raivon partaalle

Nämä viisi huonoa työnhakuvinkkiä ja sanontaa ärsyttävät työnhakijoita.
Lue lisää

Tule kesäkaveriksi Esperiin

Tule kesäkaveriksemme Esperiin – kesärekrytointimme on nyt käynnissä!
Lue lisää