Työhaastattelukysymykset: Työnantaja, näillä kysymyksillä selvität taidot ja motivaation

Jokaisella haastattelijalla on omat suosikkikysymyksensä työnhakijoille. Kysymykset voivat vaihdella latteuksista omituisuuksiin. Mutta mitä kannattaa kysyä työhaastattelussa - ja mitä vastaukset oikeastaan kertovat haastateltavasta? Listasimme osuvimmat ja tärkeimmät työhaastattelukysymykset sekä viisi huonoa kysymystä, joiden esittämisestä ei ole mitään hyötyä.

Työhaastattelu on kullanarvoinen osa rekrytointia. Samalla se on näytön paikka myös työnantajalle. Siksi on tärkeää, että kysymyspatteri on huolella mietitty vastaamaan tarpeita.

Kaikki työhaastattelukysymykset tulisi suunnitella siten, että ne vastaavat kysymyksiin: Pystyykö hakija hoitamaan työn, miten hän reagoi paineen alla ja kuinka hyvin hän sopii tiimiin, missä kyseistä työtä tehdään. Haastattelukysymykset voidaan yleensä luokitella kolmeen tyyppiin: peruskysymykset, tutkivat kysymykset ja huonot kysymykset.

Työhaastattelun peruskysymykset

Nämä ovat työhaastattelussa yleisesti kysyttyjä kysymyksiä, joihin haastateltavilla on luultavasti ennalta valmistellut vastaukset. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö näitä kysymyksiä voisi kysyä, sillä ne tarjoavat mahdollisuuden verrata työnhakijoita toisiinsa. Esimerkiksi:

  • Mikä tässä tehtävässä houkuttelee sinua? – Tämä kertoo sinulle siitä, miten paljon tutkimustyötä hakija on etukäteen tehnyt tehtävästä ja yrityksestä. Haluat varmasti rekrytoida henkilön, jolla on selkeä käsitys siitä, mitä rooli käsittää ja miksi hän olisi hyvä siinä.
  • Mitkä ovat tulevaisuuden tavoitteesi? – Pyrkiikö hakija kehittämään osaamistaan yrityksessäsi, vai onko hän innostunut toimialasta, jolla toimitte?
  • Mitkä ovat keskeisimmät vahvuutesi ja heikkoutesi? – On hyvä ottaa selvää, missä hakijat ajattelevat olevansa erityisen hyviä. Hakijaa kannattaa myös pyytää kertomaan lisää vahvuuksistaan ja siitä miten ne auttavat hakijaa onnistumaan tehtävässä. Heikkouksista keskusteltaessa kannattaa kysyä mihin toimenpiteisiin hakija on ryhtynyt vahvistaakseen niitä.

Rekrytointihaastattelun tutkivat kysymykset

Rooliin liittyvien teknisten kysymysten lisäksi on hyvä selvittää, minkä tyyppinen työntekijä on kyseessä ja minkälaista kokemusta hänellä on. Voit kysyä esimerkiksi:

  • Millaisen esihenkilön alaisuudessa työskentelet parhaiten? – Sopiiko tämä esihenkilötyöskentelytapaan, joka yrityksessänne on käytössä?
  • Minkä tyyppisten ihmisten kanssa haluat työskennellä? – Edelleen tämä auttaa sinua selvittämään, sopiiko hakija olemassa olevaan tiimiin.
  • Mikä on ollut suurin haaste urallasi? – Sen selvittäminen, miten haastateltava on selvinnyt vaikeasta tilanteesta, kertoo haastateltavasta paljon. Tällä kysymyksellä voit myös selvittää sitä, minkälaiset asiat hakija katsoo ”haasteiksi”.
  • Mikä on ollut suurin onnistumisesi urallasi? – On aina hyvä löytää hakijoita, jotka ovat ylpeitä työstään, ja tämä kysymys antaa hakijalle tilaisuuden loistaa.
  • Jos voisit muuttaa yhden päätöksen työuraltasi, mikä se olisi? – Oppiiko hakija virheistään? Tämä kysymys voi kertoa paljon siitä matkasta, jonka hän on tehnyt urallaan. Pitääkö hän uravalinnastaan aidosti, vai toivoisiko hän tekevänsä jotain muuta?

Sinun tulisi myös pyrkiä selvittämään asiat kuten missä määrin hakija tuntee oleelliset tietokoneohjelmat, mikä on hakijan kielitaito ja kuinka hyvin hakija tuntee tuotteesi, toimialasi ja kilpailijasi.

                                                                 

Työhaastattelun huonot kysymykset

Huono haastattelukysymys saattaa paitsi viedä haastattelusi täysin harhateille, myös asettaa sinut negatiiviseen valoon haastatellun silmissä. Tässä pari vältettävää kysymystä:

  • Kerro itsestäsi – Ensinnäkään tämä ei oikeastaan ole kysymys. Toiseksi et anna mitään lähtökohtaa, joten vastaus ei mahdollisesti kerro sinulle sitä, mitä halusit tietää. Kokeile mieluummin vaihtoehtoa kuten “Osaatko kuvailla, miksi olet valinnut tämän urapolun?”
  • Missä haluat olla viiden vuoden kuluttua? –Totuudenmukainen vastaus olisi rannalla Havaijilla lottovoiton seurauksena. Luultavasti saat vastaukseksi “olen edistynyt yrityksessänne esimiesasemaan” tai vastaavan ”haastattelijaa miellyttävän” vastauksen. Kysy sen sijaan “Mitä osaamistasi toivot kehittäväsi seuraavien parin vuoden aikana, jotta voisit helpommin edetä urallasi?”
  • Mitä sellaista voit tehdä hyväksemme, mitä muut eivät voi? – Eikö sen selvittäminen haastattelijana ole sinun tehtäväsi? Hakijat eivät todennäköisesti tunne kilpailijoidensa vahvuuksia ja heikkouksia, joten he turvautuvat yleensä työmoraaliinsa liittyvään vastaukseen. “Mikä on vahvin osaamisalueesi?” tuottaa sinulle paljon hyödyllisempää tietoa.
  • Jos olisit eläin, niin mikä eläin olisit? – Tämä yllätti ennen hakijat, mutta monet ovat nykyisin valmistautuneita tällaiseen amatööripsykologiaan. Jos etsit leijonaa (tai jotakuta, joka osoittaa johtajuutta), niin kysy heiltä suoraan johtamistaidoista.
  • Mikä on siviilisäätysi? – Mikä tahansa henkilökohtainen kysymys (mukaan lukien ikä, sukupuoli, etnisyys, uskonto, seksuaalisuus tai vamma) ei ole ainoastaan epäeettinen, vaan usein myös lainvastainen.

Ilmoita työpaikka Joblyyn