Haastattelustrategioita onnistuneeseen rekrytointiin

Yrityksesi voi lisätä rekrytointien onnistumista hyödyntämällä työpaikkaan nähden oikeita menetelmiä haastattelussa. Tässä muutamia perusasioita, joilla pääset alkuun.

Valmistele kysymykset etukäteen

Laadi listaa kysymyksistä ennen hakijan saapumista. Tämä etukäteissuunnittelu saa haastattelun rullaamaan nopeasti ja varmistaa, että saat tarvitsemasi tiedot. Se myös auttaa sinua välttämään epämääräisesti muotoiltuja kysymyksiä, joihin hakijoiden voi olla vaikea vastata. Älä kuitenkaan takerru liikaa tekemääsi listaan.

Valitse oikea haastattelija tai oikeat haastattelijat

Yleensä alustavan työhaastattelun suorittaa uuden rekrytoitavan tuleva esihenkilö. Jos yrityksesi on pieni ja vain yksi henkilö toimii esihenkilönä, anna myös muiden tiiminjäsenten keskustella hakijoiden kanssa. Sovi etukäteen, mitä aiheita kukin haastattelija käsittelee. Näin saat kattavampaa tietoa hakijoiden osaamisesta ja kokemuksesta.

Kuuntele enemmän kuin puhut

Kun haastattelu alkaa, rentouta hakijat esittämällä muutamia yleisluontoisia kysymyksiä ja anna sitten haastateltavien olla enimmäkseen äänessä. Kerro lyhyesti yrityksestä ja avoimesta tehtävästä tapaamisen alussa. Älä kuitenkaan paljasta kaikkia yksityiskohtia, muuten työnhakijat saattavat kertoa sinulle vain sen, mitä uskovat sinun haluavan kuulla sen sijaan, että olisivat rehellisiä.

Vältä samoja vanhoja kysymyksiä

Haastattelukysymykset kuten “Missä haluat olla viiden vuoden kuluttua?” tuottavat valmiiksi harjoiteltuja vastauksia. Kysy sen sijaan odottamattomia asioita. Seuraa miten hakijat ajattelevat lennossa – se antaa viitteitä siitä, miten he pärjäävät päivittäisissä haasteissa.

Kolme esimerkkiä haastattelukysymyksistä:

  • Kerro tapauksesta, jossa jouduit opettelemaan uuden asian.
  • Kuvaile haastavin työ, joka sinulla on koskaan ollut.
  • Miten voidaan motivoida henkilöä, joka ei hoida tehtäväänsä tarpeeksi hyvin?

Kolme vältettävää haastattelukysymystä:

  • Missä haluat olla viiden vuoden kuluttua?
  • Mitkä ovat vahvuutesi ja heikkoutesi?
  • Miksi olet vaihtamassa työpaikkaa?

Keskity olennaiseen

Minkä tyyppisillä kysymyksillä saat tarvitsemaasi tietoa? Skenaarioperusteisista kysymyksistä, jossa pyydät hakijaa reagoimaan työssä tyypillisesti ilmeneviin haasteisiin, voit saada käsityksen siitä, miten hakija reagoisi haasteisiin arkielämässä. Kysymykset, jotka keskittyvät mitattaviin tuloksiin, kuten “millaiset olivat myynnilliset tavoitteesi ja miten saavutit ne?” antavat sinulle näkemystä olennaisista saavutuksista. Palaa asiaan myöhemmin tarvittaessa ja tarkenna saamiasi tietoja.

Kerro yrityksestäsi työnantajana ja yrityksenne kulttuurista

Pienellä yrityksellä työnantajamielikuva on olennainen elementti hakijan vakuuttamisessa.

Yrityksesi työnantajamielikuva koostuu myös tarjoamistasi eduista, kuten koulutus- ja kehitysmahdollisuuksista, palkkauksesta, joustavista työaikajärjestelyistä, etätyömahdollisuuksista, työhyvinvointiin liittyvistä asioista ja siitä kuinka esim. työterveyshuolto on järjestetty.

Yhtä tärkeä osa työnantajamielikuvan muodostamista on yrityskulttuuri. Sivua yrityksesi kulttuuria – kerro esimerkiksi mikä motivoi ihmisiä työskentelemään siellä. Kerro myös työntekijöiden aloittamista hankkeista ja yrityksen perinteistä.

Kolmas ja kenties tärkein osa työnantajamielikuvan muodostumisessa on "syy uskoa". Sen sijaan että antaisit hakijalle toisen käden tietoa siitä, miksi yrityksesi on mahtava työpaikka, harkitse sitä, että yksi työntekijöistäsi tapaa työnhakijan ja kertoo suoraan positiivisista kokemuksistaan työssään.

Seuraa ajan kulumista

Päätä kauanko aikaa käytät tapaamisessa, ja kuinka suuri osa tuosta ajasta käytetään hakijalle esitettyihin kysymyksiin ja vastaavasti siihen, että esittelet tehtävää. Sinun ei tarvitse käyttää liikaa aikaa huonoihin hakijoihin, mutta pidä mielessä, että he kertovat todennäköisesti kokemuksistaan eteenpäin.

Älä jätä väliin toista haastattelua

Pyydä vahvimmat hakijat takaisin toiseen haastatteluun sinun tai tiimisi jäsenten kanssa. Kysy uusia kysymyksiä ja toista muutamia ensimmäisestä keskustelusta testataksesi johdonmukaisuutta. Vahvistaako toinen tapaaminen tunnettasi siitä, että ehdokas on oikea henkilö tehtävään? Ellet ole varma, älä epäröi järjestää kolmatta tapaamista.