Kymmenen vinkkiä työhakemuksen tekoon

Kymmenen vinkkiä työhakemuksen tekoon

Työhakemus on ensimmäinen asia, johon työnantaja kiinnittää huomionsa. Tästä artikkelista 10 vinkkiä työhakemuksen tekoon ja hyvän ensivaikutelman luomiseen.

1. Aloita vahvasti

Työhakemuksen aloittaminen on usein hakijoille hankalaa. Tämä johtaa usein heikkoon aloitukseen, joka ei herätä lukijassa mielenkiintoa.

Vertaa kahta seuraavaa vaihtoehtoa ja mieti kuinka kirjeesi aloitat:

Heikko: ”Pyydän ystävällisesti, että huomioitte hakemukseni myyntineuvottelijaa valittaessa...”

Parempi: ”Avoin tehtävänne jossa haette nälkäistä myyntineuvottelijaa vastaa työkokemustani ja haluani kehittyä myynnin huippuammattilaiseksi.”

2. Kohdista työhakemus avoimeen työpaikkaan

Mikäli haet aktiivisesti työpaikkaa ja käytät valmiiksi tekemääsi työhakemusta hakemuspohjana, muista aina räätälöidä työhakemusta kyseisestä avointa työpaikkaa varten.

Muista korostaa hakemuksessasi kyseisen tehtävän osalta tärkeimpiä asioita. Luo työpaikkailmoitus huolella ja pyri vastaamaan hakemuksessasi työnantajan hakijalle esittämiin toiveisiin ja vaatimuksiin. Samasta työpaikasta kilpailee jopa satoja hakijoita, joten yleishakemuksella et varmasti erotu eduksesi.

Älä unohda päivittää yritykseen, avoimeen työpaikkaan tai yhteyshenkilöön liittyviä tietoja. On noloa aloittaa hakemus puhuttelemalla henkilöä esim. väärällä nimellä tai jos kirje on päivätty edeltävälle vuodelle.

3. Korosta motivaatiota

Hakijan motivaatio on yksi tärkeimmistä tekijöistä rekrytointipäätökselle. Kerro siis, miksi haluaisit työskennellä juuri kyseisessä yrityksessä.

4. Muista oikeinkirjoitus ja asianmukainen kieli 

Työnantaja voi saada avoimeen työpaikkaan jopa satoja työhakemuksia. Kirjoita siis hakemuksesi hyvällä kielellä ja vältä kirjoitusvirheitä. Huonosti kirjoitettu, kielioppivirheitä vilisevä työhakemus on lukijan helppo ohittaa. Voit varmuuden vuoksi luetuttaa hakemuksesi jollain tuttavallasi.

Huomioi myös kirjoituksesi tyyli. Pyri siihen, että käyttämäsi kieli vastaa ilmoitustekstin tyyliä. Jos ilmoitus on kirjoitettu hyvin asiallisesti, kirjoita itsekin asiallinen hakemus. Jos ilmoitusteksti on laadittu käyttäen huumoria, voi hakemuksesikin olla hieman rennompi. Älä kuitenkaan sorru tässä ylilyönteihin ja muista aina olla kohtelias.

5. Työhakemus ei ole elämänkertasi

Työnantajaa kiinnostaa, miksi juuri sinä sopisit avoimeen tehtävään, ei koko elämäntarinasi. Pidättäydy siis kyseisen työpaikan osalta oleellisissa asioissa. Vältä liikaa "Minä" sanan käyttöä, varsinkin aloittaessasi lauseen. Älä myöskään toista työhakemuksessa samoja asioita, jotka löytyvät helposti CV:stäsi. 

6. Muista myydä itseäsi

Työhakemuksesi tarkoitus on vakuuttaa työnantaja osaamisestasi ja sopivuudestasi avoimeen työpaikkaan. Hakemuksen tulisikin korostaa vahvuuksiasi kyseiseen tehtävään ja varmistaa haastatteluun pääsysi. Älä keskity hakemuksessa liikaa siihen, miten itse hyötyisit, jos saisit paikan, vaan korosta mieluummin mitä voisit tarjota yritykselle tai minkälaiseen ongelmaan toisit ratkaisun.

Esimerkiksi:
Työpaikkailmoituksessa toivottiin vahvaa viestinnän kokemusta: ”Tarjoan käyttöönne viiden vuoden laajan kokemukseni monipuolisissa viestinnän tehtävissä.”

Työpaikkailmoituksessa toivottiin vahvaa tietoteknistä osaamista: ”Tarjoan käyttöönne osaamiseni verkkosivujen kehittämisestä ja suunnittelusta sekä MS Office ohjelmien täydellisen osaamisen.”

7. Käytä konkreettisia esimerkkejä

Kun kerrot osaamisestasi tai työskentelytavoistasi, kerro niistä konkreettisin esimerkein. Näin olet paljon vakuuttavampi.

Sen sijaan, että vain kerrot olevasi luonteeltasi avulias, kerro mieluummin esimerkki työelämän tilanteesta, missä tämä on tullut esille.

Jos osaat vaikka käyttää hyvin Exceliä, kerro mihin olet sitä käyttänyt esim. aikaisemmassa työssäsi.

8. Työhakemus ei saa olla liian pitkä

Jos työhakemuksesi on pidempi kuin yksi sivu, se voi saada lukijan haukottelemaan. Pidä hakemus lyhyenä ja ytimekkäänä ja kunnioita lukijoiden aikaa.

9. Päätä hakemuksesi vahvasti 

Korosta vielä mielenkiintoasi ja vahvuuksiasi kyseistä tehtävää kohtaan. Voit päättää hakemuksen esim. seuraavasti: "Uskon vahvasti kunnianhimoisena puurtajana olevani paras valinta kyseiseen tehtävään. Toivonkin että tapaamme pian haastattelun merkeissä."

10. Älä unohda allekirjoitusta

On kohteliasta allekirjoittaa työhakemus. Mikäli käytät hakemuksen lähettämiseen sähköpostia, muista kirjoittaa sähköpostiin saate ja laittaa saatteeseen tervehdyksesi ja yhteystietosi.
 

  • Katso tästä Monsterin sivuilla julkaistut UUSIMMAT TYÖPAIKAT.
  • Varmista että työnantaja voi löytää myös sinut, TALLENNA CV Monsteriin.
  • Onko palkkasi ajan tasalla? Mikä on sopiva palkkapyyntö uutta työpaikkaa hakiessa? PALKKALASKURI auttaa sinua arvottamaan osaamisesi.