Mitä työhaastattelussa voidaan kysyä ja mitä kysymyksillä selvitetään

Mitä työhaastattelussa voidaan kysyä ja mitä kysymyksillä selvitetään
Jokaisella haastattelijalla on omat suosikkikysymyksensä työnhakijoille. Kysymykset voivat vaihdella latteuksista omituisuuksiin. Mutta mitä vastaukset näihin kysymyksiin oikeastaan kertovat haastateltavasta?

Haastattelija hakee kysymyksillään vastauksia pääasiallisesti seuraaviin asioihin: pystyykö hakija hoitamaan työn, miten hän reagoi paineen alla ja kuinka hyvin hän sopii tiimiin, jossa kyseistä työtä tehdään. Haastattelukysymykset voidaan yleensä luokitella kahteen tyyppiin: peruskysymykset ja tutkivat kysymykset.

Peruskysymykset

Nämä ovat työhaastattelussa yleisesti kysyttyjä kysymyksiä, joihin pystyy hyvin valmistautumaan ennakkoon. Esimerkiksi:

 • Mikä tässä tehtävässä houkuttelee sinua? — Tämä kertoo sinulle siitä, miten paljon tutkimustyötä olet etukäteen tehnyt tehtävästä ja yrityksestä. Työnantaja haluaa rekrytoida henkilön, jolla on selkeä käsitys siitä, mitä rooli käsittää ja miksi hän olisi hyvä siinä.
 • Mitkä ovat tulevaisuuden tavoitteesi? — Pyritkö kehittämään osaamistasi yrityksessä ja oletko innostunut toimialasta, jolla työnantaja toimii?
 • Mitkä ovat keskeisimmät vahvuutesi ja heikkoutesi? — Työnantaja haluaa tietää, missä olet mielestäsi erityisen hyvä.

  Työnantajat pyytävät usein myös kertomaan lisää vahvuuksistasi ja siitä miten ne auttavat sinua onnistumaan ko. tehtävässä. Heikkouksista keskusteltaessa työnantaja saattaa kysyä, mihin toimenpiteisiin olet ryhtynyt niiden korjaamiseksi.

  Tutkivat kysymykset

  Rooliin liittyvien teknisten kysymysten lisäksi työnantaja haluaa selvittää, minkä tyyppinen työntekijä olet ja minkälaista kokemusta sinulla on. Sinulta voidaan kysyä esimerkiksi:

 • Millaisen esimiehen alaisuudessa työskentelet parhaiten? - Sovellutko esimiestyöskentelytapaan, joka yrityksessä on käytössä?
 • Minkä tyyppisten ihmisten kanssa haluat työskennellä? - Sovitko olemassa olevaan tiimiin?
 • Mikä on ollut suurin haaste urallasi? – Se, miten olet selvinnyt vaikeasta tilanteesta, kertoo sinusta paljon. Tällä kysymyksellä voidaan myös selvittää sitä, minkälaiset asiat koet haasteiksi.
 • Mikä on ollut suurin onnistumisesi urallasi? – Työnantajat haluavat löytää hakijoita, jotka ovat ylpeitä työstään. Tämä kysymys antaa sinulle tilaisuuden loistaa!
 • Jos voisit muuttaa yhden päätöksen työuraltasi, mikä se olisi? – Opitko virheistäsi? Tämä kysymys voi kertoa paljon siitä matkasta, jonka olet tehnyt urallasi. Pidätkö uravalinnastasi aidosti vai toivoisitko tekeväsi jotain muuta?

  Lisää vinkkejä työhaastatteluun ja siihen kuinka voit kehittää itseäsi työpaikkahaastatteluja varten löydät täältä. Tsemppiä työnhakuun!  Katso tästä Monsterin sivuilla julkaistut UUSIMMAT TYÖPAIKAT.

  Varmista että työnantaja voi löytää myös sinut, TALLENNA CV Monsteriin.