Hanki työhaastattelusta palautetta

Hanki työhaastattelusta palautetta


Tiedätkö tunteen, se hetki työhaastattelusta, kun huomaat, että olet menettänyt tilaisuuden? Tai ehkä luulet työhaastattelun menneen hyvin, mutta et kuule enää haastattelijoista mitään. Haluaisit tietää mikä meni vikaan, mutta et tiedä mistä aloittaa?

Mikäli rekrytoinnissa on mukana kolmas osapuoli esim. rekrytointikonsultti, on häneltä mahdollista saada arvokasta palautetta kun työhaastattelu on ohi tai työnhakusi tyssää työhaastatteluun. Mutta kuinka parantaa suoriutumistaan työhaastatteluissa, mikäli palautetta haastattelijoilta ei ole saatavilla.

Aloita selvittämällä missä yleensä menet harhaan, kysymällä itseltäsi: Haenko oikeanlaisia työpaikkoja? Se, että tulet valituksi työhaastatteluun ei välttämättä tarkoita, että olet sopiva hakija kyseiseen paikkaan.
Mikäli työpaikat joihin sinua on haastateltu tuntuvat oikeille, mieti miten hyvin olet valmistautunut työhaastatteluun. Vaikka nämä kaksi asiaa voivatkin tuntua itsestään selviltä, ne selittävät suuren osan epäonnistumisista työhaastatteluissa.

Muista myös, että sinua arvioidaan seuraavista näkökulmista:
  • Käytöksesi ja pukeutumisesi
  • Valmistautumisesi työhaastatteluun
  • Vastaustesi laatu ja se, kuinka hyvin ne vastaavat työn vaatimuksia
  • Valmiutesi vastata kysymyksiin, uskottavuutesi ja kuinka hyvin toimit paineen alla
  • Kokonaispaketti


Mistä voit pyytää palautetta
Itsearviointi - Mieti kysymyksiä, joita sinulta kysyttiin ja kuinka vastasit niihin. Katso yllä olevaa listaa, mieti onnistumistasi ja ole rehellinen itsellesi. Voit viedä itsesi arvioinnin astetta pidemmälle ja videoida/nauhoittaa haastattelutilannetta vastaavan tilanteen. Miltä kuulostat ja näytät?

Palaute ystävältä/tuttavalta: Etsi luotettava ystävä tai tuttava, jonka tiedät olevan itsellesi rehellinen. Järjestäkää roolileikki haastattelutilanteesta todentuntuisilla kysymyksillä. Pyydä ystävääsi kysymään kysymyksiä ja arvioimaan vastauksiasi. Voit myös pyytää ystävääsi arvioimaan nauhoittamasi työhaastattelutilanteen.

Ole avoin palautteelle ja muista että palaute auttaa sinua tulevissa työhaastatteluissa. Voi olla, että vastasit kysymyksiin ympäripyöreästi, tai et vaikuttanut innostuneelta. Pyri kehittämään itseäsi saamasi palautteen pohjalta.

Ammattilaisten arviointi: Jotkut rekrytointikonsultit ja uraohjaajat tarjoavat työnhakijoille käytännön työhaastatteluvalmennusta. Vaikka nämä ovatkin maksullisia palveluja, on palautteen antaja yleensä rekrytointimaailman ammattilainen ja sijoituksesi saattaa maksaa itsensä nopeasti takaisin.

Kysy rekrytoivalta yritykseltä. Tietenkin parasta palautetta saat haastattelijalta joka teki päätöksen, ettet tullut valituksi jatkohaastatteluihin tai avoimeen työtehtävään. Onko tällaista palautetta yleensäkään mahdollista saada? Mahdollisesti, mutta sen saaminen on aina hankalampaa.

Kuinka palautetta sitten voisi pyytää?
Miten ajoitat kysymyksesi: Paras aika kysyä on, kun haastattelija kertoo, että yritys ei ole kiinnostunut jatkamaan keskustelua kanssasi. Jos saat puhelun, käytä tilaisuutta hyväksesi ja pyydä palautetta. Jos saat sähköpostiviestin, ole yhteydessä 24 tunnin kuluessa. Palautetta on yleensä helpompi saada, mikäli olet ollut useammalla kierroksella mukana.

Kysy oikeita kysymyksiä - Älä kyseenalaista haastattelijan päätöstä siitä ettet tullut valituksi. Hyväksy ettet saanut työpaikkaa ja pyydä rakentavaa palautetta. Kysy esimerkiksi mitä osa-alueita voisit parantaa, mitkä olivat heikkouksiasi ja olisiko haastattelijalla antaa sinulle hyödyllisiä vinkkejä tulevia työhaastatteluja varten.

Vaikka palautteen saaminen voikin välillä olla haastavaa muista: Palautteen pyytämisestä ei ole mitään haittaa! Palautteen saaminen on todennäköisempää silloin, kun olet osoittanut aitoa kiinnostusta avointa työpaikkaa kohtaan ja käyttäytynyt työhaastattelussa etiketin mukaisesti.Katso tästä Monsterin sivuilla julkaistut UUSIMMAT TYÖPAIKAT.

Varmista että työnantaja voi löytää myös sinut, TALLENNA CV Monsteriin.

Onko palkkasi ajan tasalla? Mikä on sopiva palkkapyyntö uutta työpaikkaa hakiessa? PALKKALASKURI auttaa sinua arvottamaan osaamisesi.