Herätä arvosi elämään

Herätä arvosi elämään

Henkilökohtaiset arvot muodostavat kompassin, joka kertoo, mikä on sinulle tärkeää. Ne määräävät, mikä motivoi sinua, miten käytät aikaasi ja mihin keskityt. Ilman motivaatiota on kovin työlästä saada aikaan kunnollista toimintaa, ja se, mihin käytät aikaasi, sanelee puolestaan sen, millaiseksi elämäsi muodostuu ja millaisia tuloksia saavutat. Siksi arvot ovat yksi tärkeimpiä osia elämäsi palapelissä. Toimimalla omien arvojesi mukaisesti lisäät itsekunnioitustasi ja -arvostustasi ja saat enemmän tyydytystä omasta toiminnastasi. Jos taas toimit omien arvojesi vastaisesti, koet syyllisyyttä ja itsekunnioituksesi kärsii. Ota siis selvää omista todellisista arvoistasi ja siitä mitä haluat, sen sijaan että pyrkisit arvostamaan jotakin sellaista, mitä joku muu haluaa sinun arvostavan.

Mikä on todella tärkeää sinulle?

Ota paperia ja kynä ja tee luettelo niistä ominaisuuksista ja asioista, joita pidät tärkeinä. Kirjoita ylös kaikki mitä mieleesi tulee. Saat lisätuntumaa omiin arvoihisi, kun ajattelet kahta tai kolmea ihmistä, joita ihailet tai kadehdit. Mitä heidän ominaisuuksistaan tai elämäntavoistaan toivoisit itsellesi? Saat näin todennäköisesti piankin kokoon pitkän luettelon erilaisia arvoja, joita toteutat tai haluaisit toteuttaa omassa elämässäsi. Kun kuulostelet arvojasi, tunnistat ehkä useitakin sellaisia, joita ajattelet että sinulla ”pitäisi” olla, mutta joita et itse asiassa pidä kovinkaan tärkeinä, jos olet aivan rehellinen itsellesi. Heitä kaikki ”pitäisi”-arvot romukoppaan - nyt haluamme selvittää, mikä sinulle itsellesi on aidosti todella tärkeää.

Miksi se on sinulle tärkeää?

Sen lisäksi, että tiedät, mikä on sinulle tärkeää, sinun on hyvä tiedostaa myös se, miksi se on sinulle tärkeää. Kysy itseltäsi kunkin listaamasi arvon kohdalla, mitä tämä arvo merkitsee sinulle, ja miksi se on sinulle tärkeä. Mitä sen noudattaminen antaa sinulle? Millaista elämäsi olisi ilman sitä? Kirjoita näin löytämäsi arvojen merkitykset muistiin. Esimerkiksi:

  • Hyvät ihmissuhteet - auttaa keskittymään tavoitteeseeni tulla paremmaksi ihmiseksi, oppia itsestäni
  • Raha - helppous, huolettomuus, mahdollisuus auttaa muita ihmisiä
  • Menestyminen - auttaa mittaamaan missä olen elämässäni, ihmiset kohtelevat menestyjää paremmin, vältyn tulemasta nähdyksi epäonnistujana
  • Tasapaino - elämän eri osien laiminlyömiseltä välttyminen
  • Jännitys - tekee elämästä suurempaa
  • Ura - voin käyttää lahjojani ja taitojani ja saada siitä tyydytystä

Tässä vaiheessa havaitset ehkä että jotkin listaamasi arvot eivät itse asiassa olekaan omiasi, vaan jotakin sellaista, mitä joku muu odottaa tai on joskus odottanut sinulta. Tällaiset arvot on syytä heittää pikimmiten roskakoriin! Saatat myös löytää vielä uusia arvoja listallesi lisättäväksi. Jos et esimerkiksi ole terve, mutta terveys ei kuulu arvoihisi, se merkitsee, että asia ei tähän asti ole ollut sinulle tärkeää. Tai jos tärkein ihmissuhteesi ei toimi, mutta ihmissuhteet eivät ole arvoluettelossasi, se tarkoittaa, että asialla ei ole ollut kovinkaan paljon merkitystä tähän asti.

Säädä kompassisi

Saatat huomata löytäväsi useita vastauksia kysymykseesi ”miksi tämä arvo on minulle tärkeä”. Jotkut vastauksistasi kertovat lähestymismotivaatiosta jostakin, mitä kohti haluat edetä. Toisista vastauksista voit tunnistaa välttämismotivaation arvosi kertoo jostakin sellaisesta, jota et halua kokea. Jos arvosi on esimerkiksi onnellisuus, mieti onko se sinulle tärkeää siksi, että haluat välttää aikaisempien murhetta tuottaneiden kokemusten toistumista, vai siksi, että onnellisuus on upea olotila, jossa haluat viettää mahdollisimman suuren osan elämästäsi. Tämän tunnistaminen on tärkeää siksi, että voidaksesi välttää jotakin sinun on keskityttävä siihen, ja aivosi pyrkivät aina ohjaamaan sinua kohti sitä, mihin keskityt - etenkin jos siihen liittyy voimakkaita tunteita. Kuulostele siis ajatustesi suuntaa ja pyri aina kääntämään ne kohti jotakin sellaista, jota haluat. Tutki myös, onko tämä arvo jotakin sellaista, jota et edes ajattelisi, ellet olisi kokenut sen puutetta jossain elämäsi vaiheessa. Tämä voi paljastaa piilevän välttämismotivaation. Saatat esimerkiksi ajatella, että rehellisyys on tärkeää sinulle, koska se on jokaiselle hyvälle ihmiselle kuuluva ominaisuus, ja sinä haluat olla hyvä ihminen. Ensi näkemältä tämä näyttää lähestymismotivaatiolta, mutta rehellisyys saattaa tuntua tärkeältä myös siksi, että olet kokenut sen puutetta jossakin vaiheessa elämääsi. Jollet olisi tullut petetyksi, huijatuksi tai muulla tavoin kokenut rehellisyyden puutetta, miksi edes ajattelisit koko asiaa tai odottaisit mitään muuta?

Ratko sisäiset arvoristiriidat

Seuraavaksi on aika tarkistaa, ovatko jotkin arvoistasi keskenään ristiriidassa. Voitko saada sekä paljon rahaa että onnellisen perhe-elämän? Jos sinusta tuntuu, että sinun on tehtävä valtavasti työtä ansaitaksesi rahaa, ja työnteko pitää sinut erossa perheestäsi, näiden arvojen välillä on ristiriita. Mieti kumpi on sinulle tärkeämpää ja säädä ajankäyttösi sen mukaan. Voitko saada sekä vapauden että hyvän ihmissuhteen? Jos koet joutuvasi luopumaan vapaudestasi saadaksesi ihmissuhteesi toimimaan, sinun on ratkaistava tilanne päättämällä, kumpi on sinulle tällä hetkellä tärkeämpää. Joskus ristiriidat ovat vain näennäisiä ja perustuvat uskomuksiin enemmän kuin todellisuuteen. Jos haluat esimerkiksi olla menestyjä ja hyvä ihminen, mutta uskot, että menestyvät ihmiset ovat ahneita ja sydämettömiä, koet ristiriitaa. Tällaisten arvojen kohdalla voit kysyä itseltäsi: Miten toimimalla voin kunnioittaa molempia arvoja samaan aikaan?

Tunnista arvoistasi tärkeimmät

Kun arvojen luettelo tuntuu kattavalta, ala pisteyttää niitä sen perusteella, kuinka tärkeitä ne ovat sinulle. Tarkoitus on tunnistaa ne kaikkein tärkeimmät arvot, joista sinun on ehdottomasti pidettävä kiinni voidaksesi olla onnellinen ja tyytyväinen itseesi ja elämääsi. Voit asettaa arvoja rinnakkain ja vertailla niitä: millaista elämäni olisi, jos minulla olisi tämä mutta ei tuota toista. Voisinko olla onnellinen, jos minulla olisi hyvä ura mutta ei perhettä? Näin saat vähitellen arvoluettelosi tärkeysjärjestykseen ja tunnistat joukon sinulle kaikkein tärkeimpiä arvoja.

Vie arvosi käytäntöön

Hyvätkään arvot eivät palvele hyvinvointiasi, jos laiminlyöt niitä etkä toimi niiden mukaisesti. Monet meistä elävät elämäänsä suorittamisen putkessa ja tulevat harvoin ajatelleeksi, kenen arvoja heidän toimintansa palvelee. Omien arvojen kunnioittaminen vahvistaa itseluottamustasi ja lisää onnellisuuttasi. Jos taas toimit ulkoa annetuista arvoista lähtien ja omiasi vastaan, aiheutat itsellesi syyllisyyttä ja itsekunnioituksesi murenee. Kun olet kirkkaan tietoinen siitä, millaisten arvojen mukaisesti haluat elää elämääsi ja toteuttaa itseäsi, voit vahvistaa niiden toteutumista käytännössä pohtimalla tietoisesti sitä, miten voit toimia tärkeimpiä arvojasi kunnioittaen. Näin vahvistat itsekunnioitustasi ja muutat samalla elämääsi mielekkäämmäksi ja onnellisemmaksi.


Arvollista Joulun aikaa ja loppuvuotta toivottaen,

Johanna Koskimies
Certified Business & Career Coach, työyhteisövalmentaja
p. 040 – 413 2747
johanna.koskimies(at)neovolentia.fi
www.neovolentia.fiKatso tästä Monsterin sivuilla julkaistut UUSIMMAT TYÖPAIKAT.

Varmista että työnantaja voi löytää myös sinut, TALLENNA CV Monsteriin.