Hermoilu ei auta haastattelussa

Hermoilu ei auta haastattelussa

Monelle työpaikkahaastattelu on niin hermoja raastava tilanne, että helposti alkaa käyttäytyäkin hieman erilailla kuin normaalisti. Vaikka kuinka on päättänyt olla varma ja luonteva, hermoilu voi viedä pohjan kaikilta hyviltä päätöksiltä.

 

Hermoilu näkyy usein joko niin, että puhuu liikaa tai vastaavasti ei saa sanaa suustaan. Kumpikaan ei ole hyvän lopputuloksen kannalta erityisen toivottavaa.

 

Jos ongelmana on se, että tiedät jännityksen vaikuttavan siten, että olet hiljaisempi, harjoittele puhettasi mahdollisimman varmaksi. Kun faktat ovat hallussa on helpompi luottaa siihen, että sanoo oikeita asioita. Harjoittele puheesi sujuvaksi. Pyydä ystävääsi harjoittelemaan haastattelua kanssasi. Pyydä häntä kysymään myös yllättäviä kysymyksiä, jottet lamaannu haastattelutilanteessa sellaisten edessä. Ole hakemuksessasi mahdollisimman rehellinen, jottet joudu jännittämään vielä sitäkin, että joudut ehkä taiteilemaan totuuden ja valheen välimaastossa.

 

Jos taas ongelmanasi on se, että puhut liikaa, vedä tietoisesti henkeä ja rauhoitu ennen kuin menet haastatteluun. Muista että haastattelija kuuntelee keskittyneimmillään aina vain ihan puheenvuorosi alussa. Muutaman kymmenen sekunnin kuluttua kuunteleminen ei ole enää niin keskittynyttä, varsinkin jos haastattelijasta tuntuu, ettet pääse itse asiaan vaan jaarittelet niitä näitä.

 

Ryhmähaastattelussa, missä sinun lisäksesi haastatellaan useampaa samaan tehtävään pyrkivää työnhakijaa, on todennäköistä, että haastattelun aikana tarkkaillaan myös sitä kuinka käyttäydyt tiimissä. Oletko persoona, joka alkaa aktiivisesti vetää keskustelua vai enemminkin tarkkailija. Aktiivinen tietysti kannattaakin olla, mutta älä hallitse koko keskustelua kommentoimalla jokaiseen kysymykseen ensimmäisenä ja laveasti. Anna toisillekin tilaa tuoda omia ajatuksiaan esiin. Annat itsestäsi sympaattinen kuvan kuuntelemalla avoimesti muita ja jatkamalla keskustelua sujuvasti jonkun toisen puheenvuorosta.

 

Yritä aina saada aikaan keskustelu haastattelijan kanssa. Yksinpuhelu ei riitä kantamaan mielenkiintoa yllä. Harva haastattelija jaksaa kuunnella pitkää monologia, yritä siis pitää vastaukset kiinnostavina ja järkevän mittaisina. Muista, että myös sinä voit kysyä haastattelijalta aiheeseen liittyviä kysymyksiä. Tämä pitää haastattelijan heräillä ja mielenkiinnon yllä.