Kiinnostava toimiala innostaa uranvaihtoon

Kiinnostava toimiala innostaa uranvaihtoon

Monsterin kansainvälinen kyselytulos: Työnhakijat eivät innostu vaihtamaan työpaikkaa niinkään coolien brändien tai innovatiivisten toimistotilojen vuoksi.

Työnhakijan motivaatioon hakea tiettyä paikkaa vaikuttavat monet isot ja pienet seikat, joita on joskus vaikea pukea sanoiksi. Monsterin kyselyllä haluttiin selvittää, mikä todellisuudessa vaikuttaa työnhakijan päätökseen työnhaussa. Kyselyyn vastasi yli 2450 Monsterin sivuilla vieraillutta kävijää kesäkuussa 2014.

Yritysten ulkoiset ja näkyvät kilpailuedut kuten design-toimitilat ja tunnetut kansainväliset tuotemerkit eivät ole tärkeimpiä kriteereitä uutta työpaikkaa etsittäessä. Vaakakupissa painaa ennemminkin kiinnostava toimiala (61 %) sekä mahdollisuus työskennellä sellaisten ammattilaisten kanssa (17 %), joita hakija arvostaa ammatillisessa mielessä.

”Työnhakijoita kiinnostaa luonnollisesti eniten palkka, työsuhde-edut ja muut arkielämää helpottavat seikat”, kertoo Monsterin uraneuvoja Mary Ellen Slayter. ”Kun näistä perusasioista on päästy sopuun työnantajan kanssa, astuvat immateriaaliset asiat näyttämölle. Nykyihminen etsii merkityksellistä työtä toimialalla, jonka hän kokee omakseen. Työnantajat voivat auttaa työntekijöitään näkemään tekemänsä työn arvokkuuden ja havaitsemaan miten se hyödyttää muita ihmisiä. Niin hienoa toimistotilaa ei olekaan, mikä ajaisi työstä saadun hyvänolon tunteen ohi."

Oman paikan löytyminen voi joskus vaatia työnantajan tai alan vaihtamista, joten listasimme muutamia seikkoja, joilla suuriin muutoksiin voi valmistella itseään:

 • Palaa perusasioiden äärelle: Ole rehellinen itsellesi ja mieti mitkä asiat innostavat sinua eniten. Voit saada vinkkejä muistelemalla lapsuus- ja nuoruusaikoja; mikä silloin tuntui mielekkäältä ja missä koit olevasi hyvä. Samat asiat ovat saattaneet jollain tapaa seurata sinua opiskelujen, harrastusten tai työkokemuksen mukana. Niin yksinkertaiselta kuin se kuulostakin, jokainen määrittää itse ne asiat, jotka tekevät heistä onnellisia. Niitä kannattaa tavoitella jokaisella elämän osa-alueella, jotta työkään ei olisi vain ”työtä”.
 • Älä kuitenkaan oleta liikoja: Kaikki henkilökohtaiset inspiraationlähteet eivät välttämättä sovellu ammatiksi. Vaikka rakastat golfia, et ehkä menestyisi ammattipelaajana tai viihtyisi golf-tarvikkeiden myyjänä. Mieti siis tarkkaan, mikä erottaa harrastukset ja tulonlähteet – tulevaisuutesi vielä kiittää.
 • Käytä suhteitasi: Kun alat olla hajulla siitä mitä haluat tehdä, on aika tehdä siirtoja siihen suuntaan. Kysele rohkeasti neuvoa alan ihmisiltä ja tutki olemassa olevat tietolähteet. Arvokkaita suhteita voi olla lähempänä kuin aluksi ehkä hoksaatkaan.
 • Opettele tekemään osaamisesi näkyväksi: Jos olet aikeissa vaihtaa täysin toimialaa, on tärkeää, että pystyt vakuuttamaan rekrytoivan esimiehen kyvyistäsi hoitaa kyseinen tehtävä. Mieti jo ennen hakemuksen laatimista, että millä ominaisuuksilla ja taidoilla voit paikata sen puutteen, minkä alanvaihto sinulle aiheuttaa muihin sen alan hakijoihin verrattuna. Muista tehdä kotiläksyt huolella, jotta pystyt vakuuttamaan olevasi sopiva kyseiselle alalle.
 • Sinnikkyys usein palkitaan: Kun olet määritellyt ideaalin työpaikan itsellesi ja valmistautunut huolella hakuprosessiin, muista kuitenkin olla itsellesi armollinen. Älä luovuta, vaikka ensimmäinen paikka ei natsaisikaan. Suuntaa vain päättäväisesti kohti unelmiesi työpaikkaa. Ehkä olet jo löytänyt sen.


Alkuperäinen kysymys esitettiin Monster.fi-sivustolla näin: Palkan, etujen ja sijainnin lisäksi, mikä seuraavista houkuttelisi sinua todennäköisimmin hakemaan uutta työpaikkaa?

 • 61% Mahdollisuus työskennellä toimialalla, johon suhtaudun intohimoisesti
 • 17% Mahdollisuus työskennellä kiinnostavan brändin parissa
 • 13% Innovatiivisesti suunniteltu toimisto ja työympäristö
 • 6% Eloisa/energinen työyhteisö
 • 3% Mahdollisuus työskennellä ihmisten kanssa, joita ihailen ammatillisessa mielessä
 • (vastausprosentti on maailmanlaajuinen yhteenveto kaikista vastaajista)  Lähde: Monster World Wide

  Kääntänyt: Katja Kuusenmäki  Katso tästä Monsterin sivuilla julkaistut UUSIMMAT TYÖPAIKAT.

  Varmista että työnantaja voi löytää myös sinut, TALLENNA CV Monsteriin.