Kuinka paljon palkkaa?

Kuinka paljon palkkaa?


Palkkauksen perustan muodostavat eri alojen työehtosopimukset. Niissä määritellään kunkin alan vähimmäispalkat. Palkkauksessa otetaan huomioon tehtävien vaativuus ja vastuullisuus, työntekijän pätevyys, työn tulos ja sen edellyttämä koulutus.

Alle on koottu eri alojen ja liittojen tarjoamaa palkkatietoa ja palkkasuosituksia.

Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ry on yli kuljetusalan ammattilaisen liitto. Liiton jäseniä ovat auto-, ahtaus-, kuljetus- ja muilla näihin liittyvillä ammattialoilla, kuten kuljetusliikkeiden autokorjaamoissa sekä säiliöauto- ja öljytuote-, terminaali-, matkailu- ja eri huolinta-aloilla sekä liikenneopetusalalla työskentelevien työntekijät ja toimihenkilöt. AKT:n kotisivuilta saat erittäin kattavasti tietoa kuljetusalan palkkauksesta.

Kunta-alan palkoista, ammateista ja tutkinnoista saat Kunnallisen työmarkkinalaitoksen ohjelmien avulla helposti tietoa kunta-alan ammattinimikkeistä, keskiansioista ja koulutuksesta. Palkkatiedot ovat lokakuulta 2008, jolloin kunta-alan kokonaisansiot olivat keskimäärin 2 717 euroa/kk. Tämän jälkeen vuonna 2009 kunta-alan palkkoja on tarkistettu keskimäärin 3,2 %. Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen keräämiin palkka- ja koulutustietoihin yli 300 000 kokoaikaisesta kuukausipalkkaisesta. Siirry Kuntatyönantajat.fi sivuille.

PAM on Suomen suurin yksityisten palvelualojen ammattiliitto. Sen jäseniä työskentelee kaupoissa, hotelleissa, ravintoloissa, kiinteistöpalveluissa, vartiointialalla, hiusalalla, apteekeissa... PAM:in sivuilta löydät erittäin kattavasti tietoa eri alojen ja tehtävien palkkauksesta. Tietoa ja palkkataulukkoja löytyy muun muassa ATK-toimihenkilöiden palkoista, kaupanalan palkoista, kiinteistöpalvelualan palkoista, varastointialan palkoista jne. Siirry PAM:in sivuille.

SEL on elintarviketyöläisten ammattiliitto. Yli 80 prosenttia alan työntekijöistä kuuluu Suomen Elintarviketyöläisten liittoon. Liitto neuvottelee ja solmii työehtosopimukset leipomo-, lihanjalostus-, maidonjalostus- ja teollisuus sekä virvoitusjuoma- ja panimoalalle. Liiton neuvottelemat sopimukset joissa määritellään palkat, lisät, ylityökorvaukset voit lukea täältä.

SuPer on Suomen suurin sosiaali- ja terveydenhuollon toisen asteen tutkinnon suorittaneiden ja alalle opiskelevien ammattiliitto. Jäsenistöön kuuluu muun muassa lähihoitajia, perushoitajia, apuhoitajia, ensihoitajia, lastenhoitajia, hammashoitajia jne. Liiton jäsenet työskentelevät kuntien palveluksessa, yksityissektorilla työntekijänä, itsenäisenä ammatinharjoittajana tai yrittäjänä. Löydät tietoa sekä kuntasektorilla työskentelevien että yksityisektorilla työskentelevien palkoista SuPer:in sivuilta.

TEAM Teollisuusalojen ammattiliitto ry:n jäsenet työskentelevät autonrengasalalla, graafisina toimihenkilöinä, kemianteollisuudessa, kirjatyöntekijöinä, kumi- ja nahkateollisuudessa, lasi- ja keramiikkateollisuudessa, lasitusalalla, sanomalehdenjakajina, tekstiilihuoltoalalla, tekstiili- ja vaatetusteollisuudessa, öljy-, maakaasu- ja petrokemianteollisuudessa. TEAM neuvottelee 15 perinteistä työehtosopimusta mm. kirjatyöntekijät, kumiteollisuus, muovituoteteollisuus ja kemian tuoteteollisuus ja tekstiili- ja vaatetusteollisuus. TEAM:n sivuilla olevista taulukoista voit tarkistaa oman sopimusalasi vähimmäispalkan.

Tietotekniikan palvelualan yritykset tekevät ohjelmistoja, tarjoavat tietotekniikan käyttämiseen liittyviä palveluja ja konsultointia, tietokantapalveluita sekä sisällön tuotantoa. Tietoalan toimihenkilöt ry:n jäsenet työskentelevät tietotekniikan palvelualalla - isoissa ja pienissä it-taloissa tai jopa yksin. Tämän linkin takaa löydät ajankohtaista tietoa IT-alan palkoista.

Katso tästä Monsterin sivuilla julkaistut UUSIMMAT TYÖPAIKAT.