Miten erottua työnhaussa?

Miten erottua työnhaussa?

Jo toistamiseen tämän kevään aikana Alma-taloon kerääntyi joukko työnhausta kiinnostuneita keskustelemaan asiantuntijoiden johdolla. Tälläkään kertaa puhujien ei tarvinnut pitää monologeja, sillä kysymyksiä ja kommentteja esitettiin innokkaasti – eikä varattu aika meinannut edes riittää.

Keskiviikkona 21.5. järjestetyssä tilaisuudessa työnhaussa erottautumisesta olivat kertomassa Virpi Mäentaus Manpowerilta sekä Ilkka Lagerström Barona IT:stä. Ilkan osuudessa käsiteltiin asioita, joilla tehdään vaikutus ja herätetään huomio hakuprosessin ensimmäisessä vaiheessa. Virpi jatkoi toisen vaiheen vinkkien kanssa eli miten hoidat homman kotiin, kun pääset haastatteluun.

Miten tulla näkyväksi jo ennen kuin kiinnostava työpaikka on edes kiikarissa?

Toimialasta riippuen, sosiaalisella medialla on jo merkittävä rooli rekrytoinnissa. Ainakin IT-maailmassa ja uusmedia-aloilla näin on ollut jo jonkin aikaa.

  • Pidä huolta, että online-profiilisi ovat kunnossa.
  • Monikanavaisuus; mieti, mitä jaat missäkin kanavassa.
  • Ole aktiivinen, seuraa ja kommentoi kiinnostavien työnantajien sisältöjä.
  • Käytä blogia oman substanssiosaamisesi julkituomiseen ja seuraa alan muita bloggareita.
  • Muista mainita some-profiilit hakemuksessa ja linkitä lisätietoihin.

Harrastuneisuudesta on hyötyä etenkin silloin, kun työkokemusta on vähän tai olet vaihtamassa alaa. Voit tuoda osaamista esiin eri järjestöjen ja yhteisöjen toiminnan kautta. Myös uusi työpaikka voi löytyä näistä verkostoista.

Työnhaku on myyntiä – älä kuitenkaan vedä sitä överiksi

Työnhaku on tavallaan osaamisesi ja persoonasi kauppaamista työnantajalle, mutta se täytyy tehdä hienovaraisesti ja oikeaoppisesti. Hyvä hakemus ja CV auttavat alkuun, mutta mitä pidemmälle prosessissa edetään, sen tärkeämmäksi käy hakijan soveltuminen yhteisöön ja tiimiin.

Yksinkertaisimmillaan voit aloittaa miettimällä vastaukset kysymyksiin, mitä minä olen tehnyt ja mitä minä osaan. Sen jälkeen tuot ne selkeästi ja tiivistetysti esiin CV:ssä, ja varaudut kertomaan esimerkkien kautta samat asiat haastattelussa. Ota yhteyttä työnantajaan ainoastaan silloin, jos sinulla on jotain relevanttia kysyttävää työpaikkaan tai hakemiseen liittyen. Hyvillä kysymyksillä voit antaa itsestäsi fiksun ja kiinnostuneen kuvan, mutta jonninjoutavilla yhteydenotoilla vain tuhlaat molempien aikaa.

Haastatteluvaiheen paras neuvo on valmistautuminen: ”Jos epäonnistut haastatteluun valmistautumisessa, voit valmistautua epäonnistumaan haastattelussa”. Yleensä haastattelussa kysytään ainakin muutama klassinen vakiokysymys, joten pidä huolta, että olet harjoitellut luontevan hissipuheen itsestäsi.

Yhä useammin työnantaja ja hakija kohtaavat haastattelutilanteessa videon välityksellä. Videon etuna on hakijan kannalta se, että useampi henkilö saa mahdollisuuden esittäytyä työnantajalle ja vastauksiaan saa harjoitella ja nauhoittaa omassa rauhassa. Virtuaalihaastattelussa pätee osittain samat lainalaisuudet kuin live-tilanteessakin:

  • Valmistaudu huolellisesti.
  • Ole oma itsesi ja kerro työn kannalta oleelliset asiat ytimekkäästi.
  • Ole aktiivinen, seuraa ja kommentoi kiinnostavien työnantajien sisältöjä.
  • Muuta jännitys myönteiseksi kiinnostukseksi.
  • Pistä persoonaa peliin.

Monster-Klubi on työnhakijoiden oma verkostoitumis- ja oppimistapahtuma, jossa vierailevien asiantuntijoiden alustamana keskustellaan erilaisista työelämään liittyvistä aiheista. Ensimmäistä kertaa tilaisuuteen pystyi osallistumaan myös Twitterin kautta. Käy katsomassa, mistä aiheista siellä keskusteltiin hashtagilla #monsterklubi. Seuraava tilaisuus on ensi syksynä ja kutsut saat ensimmäisten joukossa, kun seuraat meitä Facebookissa ja Twitterissä.Katja KuusenmäkiKatso tästä Monsterin sivuilla julkaistut UUSIMMAT TYÖPAIKAT.

Varmista että työnantaja voi löytää myös sinut, TALLENNA CV Monsteriin.