Näin vältät lomastressin

Näin vältät lomastressin

Kyky rentoutua ei välttämättä ole itsestäänselvyys alituiseen kiireeseen tottuneille – edes kesälomalla. Työelämästä tuttu, aikatauluihin sidottu ote siirtyy helposti myös loma-aikaan. Jotta lomalla on oikeasti rentouttava vaikutus, kannattaa ihan ensimmäiseksi hylätä turhat odotukset. Näin ohjeistaa kiireenkesyttäjäksi itseään tituleeraava kouluttaja Anja Kulovesi.

”Loma tarjoaa hyvän mahdollisuuden spontaanin heittäytymisen opetteluun ja improvisointiin. Mikäli kesällä ei kovista odotuksista huolimatta paistakaan aurinko, ei siitä kannata lamaantua. – Myös sadepäivinä voi tehdä monta sellaista asiaa, joihin ei arjessa ole aikaa”, Kulovesi muistuttaa.

Vältä äärimmäisyyksiä

Loman suunnittelussa kannattaa Kuloveden mukaan lähteä liikkeelle aidosti omasta itsestään: mitä minä tarvitsen ja mikä on minulle luontaista? Yhtä ainoaa oikeaa tapaa ei lomanviettoon Kuloveden mielestä ole. Riippukeinuelämä ei ole jokaista varten. – Mikäli nautit vauhdista ja aktiivisuudesta, on loma lupa suunnitella sen mukaisesti.

”Mihinkään äärimmäisyyteen ei kannata lomalla kurkottaa, mikäli se ei ole itselle ominta. Lomalla on tärkeää tehdä niitä asioita, joista itse nauttii. Älä myöskään aseta liian suuria odotuksia muille tai itsellesi.”

Liian täyteen ahdettu kesälomakalenteri on helposti tikittävä aikapommi. Kulovesi muistuttaakin höllentämään aikataulutusta kesälomalla, jotta lomaan ei tulisi suorittamisen maku.

Olennaisimman lomailijan ohjeen Kulovesi tiivistää seuraavasti:

”Ole läsnä hetkessä, nauti siitä ja ota vastaan se, mitä tulee.”


Sanna Suonpää

Katso tästä Monsterin sivuilla julkaistut UUSIMMAT TYÖPAIKAT.

Varmista että työnantaja voi löytää myös sinut, TALLENNA CV Monsteriin.