Oletko aikeissa irtisanoutua?

Oletko aikeissa irtisanoutua?

Olet päättänyt lähteä urallasi uusiin haasteisiin ja vastaanottanut uuden työpaikan – onneksi olkoon! Vatsanpohjassa kuuluisi liihotella perhosia ja polvet tutista positiivisesta jännityksestä, mutta kuinka ollakaan, irtisanoutuminen on monille kiusallinen tilanne ja aiheuttaa etukäteen stressiä. Kuten sanotaan, maailma on pieni, joten irtisanoutumisilmoitus kannattaa hoitaa nykyistä työnantajaa kunnioittaen. Minkä taakseen jättää sen edestään löytää.

Kun päätös on tehty, on aika kertoa esimiehelle tilanteesta. Mitä ja miten sen kerrot? Helpoin tie olisi laittaa ilmoitus vain sähköpostitse, mutta olisiko se sittenkään sopiva tapa kertoa näin merkittävästä uutisesta? Miten itse toivoisit asian käsiteltävän, jos olisit esimiesasemassa? Uskomme, että paras tapa on rohkeasti esittää asia kasvotusten, ilman suuria tunneryöppyjä ja ennen kuin muut organisaatiossa kuulevat asiasta.

Kun uusi työpaikka on varmistunut, haluaisit ehkä purkaa kaiken patoutuneen turhautumisen työnantajasi niskaan? Mietipä vielä. Saisit ehkä pienen hetken tyydytyksen, mutta paljon muuta hyvää siitä ei seuraisikaan. Et voi koskaan tietää, missä tilanteessa tienne työelämässä voivat jälleen kohdata. Esimiehesi voi tulevaisuudessa olla asiakkaasi ja hänen suosituksillaan voi olla iso merkitys urallasi.

Mitä sitten kannattaa sanoa? Ole mahdollisimman positiivinen, kiitä kuluneista vuosista ja kerro miten paljon olet oppinut työskennellessäsi yrityksessä. Perustele työpaikan vaihtamista uuden tehtävän hyvillä puolilla, äläkä nykyisen työn heikkouksilla. Kerro viimeinen työpäivä, jolloin olet nykyisen työnantajan palveluksessa. Irtisanoutumisaika vaihtelee työehtosopimusten, tehtävän luonteen ja palvelusajan mukaan. Normaalisti alle 5 vuoden työsuhteissa irtisanoutumisaika on 2 viikkoa ja pidemmissä suhteissa 1 kk. Henkilöstöosastolta osataan kertoa oikea aika ja myös työsopimuksessasi se pitäisi näkyä.

Irtisanoutumisaika on sinulle normaalia työaikaa ja se kannattaa hoitaa kunnialla loppuun saakka. Sinulta saatetaan evätä pääsy joihinkin strategiapalavereihin irtisanoutumisen jälkeen ja tehtäviäsi voidaan jakaa muille vielä työskennellessäsi yrityksessä. Älä ota sitä henkilökohtaisena epäluottamuksena, se kuuluu prosessiin.

Muista viimeisinä päivinäsi olla yhteydessä asiakkaisiin, yhteistyökumppaneihin ja työtovereihin. Anna heille uudet yhteystietosi ja pyydä sopivilta kontakteilta suosituksia tai muita referenssejä. Lähimpien työkavereiden kanssa voi viettää kiitos-hetken esim. lasillisella tai kakkukahvien merkeissä. Pidä kuitenkin huoli, että tilaisuus pysyy ammatillisesti korrektina, etkä enää tässä vaiheessa sano mitään, mitä joutuisit katumaan.

Suurin osa ihmisistä vaihtaa työpaikkaa useita kertoja, joten on hyvin tärkeää hoitaa irtisanoutumisprosessi ammattimaisesti ja kunnioittavasti. Näillä vinkeillä voit siirtyä uusiin haasteisiin ylpeänä ja siltoja polttamatta:  • Mieti jo muutaman askeleen pidemmälle – Työnantajasi saattaa tehdä sinulle uuden tarjouksen, kun ilmoitat vaihtavasi työpaikkaa. Toinen vaihtoehto on, että sinut saatellaan ulos ovesta saman tien ja kulkukorttisi eliminoidaan välittömästi. Jos raha ratkaisee, niin ehdota rohkeasti vastatarjousta nykyiselle työnantajallesi.
  • Ole avuksi niin paljon kuin voit – Tarjoudu auttamaan seuraajasi rekrytoinnissa ja perehdytyksessä. Hoida kaikki projektisi loppuun tai järjestä niille uudet vastuuhenkilöt. Älä heitä rukkasia naulaan ennen kuin työsi on tehty. Voit vielä lupautua vastaamaan kysymyksiin uuden työn aloitettuasikin.
  • Miten puhut uudesta työpaikasta – Kerro rehellisesti kaikki ammatillisesti merkittävät asiat, jotka nykyisen työnantajasi tulisi tietää. Jos vaihdat kilpailijan palvelukseen, on se hyvä sanoa heti, se tulee kuitenkin ilmi ennemmin tai myöhemmin. Kilpailuasetelma voi vaikuttaa joidenkin arkaluontoisten asioiden käsittelyyn ja sinut luultavasti irrotetaan niistä projekteista välittömästi.
  • Älä lavertele – Uusi työ kutkuttelee ja mielesi tekisi kertoa läheisimmille työkavereillesi, mutta malta hetki. Yrityksen johto haluaa ehkä miettiä, miten lähtösi julkistetaan ja milloin. Odota siis virallista ilmoitusta.
  • Pidä huoli eduistasi – Vaikka olet lähdössä, on sinulla oikeus samoihin etuuksiin kuten bonuksiin ja lomarahoihin. Voit kysyä apua HR-osastoltasi, miten esim. pitämättömät lomat korvataan – rahana vai vapaana.


Lähde: Monster World Wide

Kääntänyt: Katja KuusenmäkiKatso tästä Monsterin sivuilla julkaistut UUSIMMAT TYÖPAIKAT.

Varmista että työnantaja voi löytää myös sinut, TALLENNA CV Monsteriin.