Paljonko pyytää palkkaa valmistumisen jälkeen?

Paljonko pyytää palkkaa valmistumisen jälkeen?

Valmistumispaperit takataskussa ja suunta kohti työelämää. Monia työelämän keltanokkia kuitenkin mietityttää perusasiat palkkauksesta lähtien. Monster kysyi neuvoa palkka-asioihin Palvelualojen Ammattiliitto PAMista sekä Erityisalojen Toimihenkilöliitto ERTOsta.

Kaikkein tärkein ohje työhaastatteluun valmistautuessa on ehdottomasti ottaa selvää alan palkkauksesta ja siitä, mitä työpaikalla noudetettava työehtosopimus sanoo vähimmäispalkasta. Sen alle menevään palkkaan ei pidä koskaan suostua, sillä tuolloin yritys rikkoo työehtosopimusta ja näin ollen lakia.

- Vastavalmistunut tai ei, harmaaseen talouteen ei pidä suostua. Olet kouluttautunut tiettyyn ammattiin ja siitä on saatava asianmukainen ja yhteisesti sovittu korvaus. Ei pidä aliarvioida omaa kokemusta ja osaamista. TES takaa aina vähimmäispalkan, PAMin sopimusasiantuntija Mia Suominen muistuttaa.

ERTOn edunvalvontajohtaja Matti Orkovaaran mukaan pelkkä tutkinto ei takaa monilla aloilla vähimmäispalkkaa. Yleisimpien työehtosopimuksien vähimmäispalkka on tehtävästä riippuen noin 1500-1700 euroa, poislukien korkeakoulutetut alat. Vähimmäispalkka ei ole kuitenkaan vakio, vaan aina voi yrittää hilata palkkaa ylemmäs aiempaan työkokemukseen vedoten.

- Hyvänä vinkkinä työhakemusta tehtäessä on laittaa palkkatoivomus ”sopimuksen mukaan”. Jos laittaa yliampuvan palkkapyynnön, voi karsiutua työhaastatteluun pääsystä. Haastattelutilanteessa voi kysyä mitä TESiä noudatetaan ja tehdä palkkatoivomus sen mukaan. Palkkatasoa voi kysellä myös työpaikan luottamusmieheltä, jos siihen on mahdollisuus, Orkovaara vinkkaa.

Joskus haetussa työssä ei ole yleissitovaa työehtosopimusta, mutta tuolloin alalla voi olla normaalisitova työehtosopimus. Asia kannattaa aina tarkistaa alan työnantajaliitosta. Noin kymmenen prosenttia työntekijöistä on kuitenkin ulkona kaikista työehtosopimuksista. Suomen laki myös suojelee tehokkaasti työntekijää. Työsuhteessa oleva voi hakea maksamattomia palkkojaan viisi vuotta jälkikäteen, sekä ei-työsuhteessa oleva vielä kaksi vuotta työsuhteen päättymisen jälkeen.


Ann-Mari LeinonenLue myös artikkeli Palkkasuositukset vastavalmistuneille.

Katso tästä Monsterin sivuilla julkaistut UUSIMMAT TYÖPAIKAT.

Varmista että työnantaja voi löytää myös sinut, TALLENNA CV Monsteriin.