Palkkaneuvottelut on aina kahden kauppa

Palkkaneuvottelut on aina kahden kauppa

Millä hinnalla olet valmis myymään osaamisesi ja aikasi? Palkkaneuvotteluissa on turha ujostella. Ota selvää alan palkkatasosta ja jos mahdollista niin tavoittelemasi tehtävän hintahaitarista. Ellei kyseessä ole taulukkopalkka, alalla työskenteleviltä tuttavilta voi ehkä saada neuvoja. Liitot tekevät palkkatutkimuksia ja aiheesta kirjoitetaan paljon.

Miten arvokasta osaamisesi on työnantajalle? Olet vahvoilla palkkaneuvotteluissa, jos koulutuksesi ja kokemuksesi kytkeytyvät yrityksen ydinosaamiseen. Alanvaihtajien ja vasta-alkajien pitää hyväksyä alhaisempi palkkataso. Asemaasi vaikuttaa myös tarjonta. Kun tekijöistä on pula, palkka on korkeampi.

Työvoimapulaan uskovat ja optiomiljonäärien pikavoittoista sokaistuneet esittävät toisinaan päättömiä palkkavaatimuksia. Se ei vakuuta. Jos henkilöllä on kovin epärealistinen kuva osaamisestaan, hänen arvostelukykyynsä ei luoteta muutenkaan.

Palkanmaksukyky ja halu vaihtelevat toimialoittain ja yrityksittäin. Pienet yritykset maksavat jopa 30 prosenttia pienempää palkkaa kuin suuret ja yksityinen on usein julkista hövelimpi maksaja. Mitä hierarkkisempi yritys, sen suuremmat palkkaerot. Sukupuolten väliset palkkaerot taas ovat pienimmät IT-alalla. Lähes kaikissa organisaatioissa on kuitenkin avainhenkilönsä, joille maksetaan hyvin.

Minimipalkkaa ei ole. Palkankorotuksetkaan eivät ole itsestäänselvyys. Kohtuullisen aloituspalkan lisäksi kannattaa neuvotella tulevasta palkkakehityksestä. Ovatko palkankorotukset osa palautejärjestelmää vai henkilökohtaisesti neuvoteltavissa?

Oletukset ovat vaarallisia. Ota selvää ovatko palkanlisät, kuten lounassetelit ja autoedut, osa palkkaa vai palkan lisä. Selvitä myös etujen verotuskäytäntö. Esimerkiksi neliöhinnaltaan edullisesta vuokra-asunnosta voi työsuhdeasuntona tulla kalliimpi kuin suoraan vuokranantajalle maksettuna. Verotusarvo on määritelty asunnon neliöiden mukaan.

Arvostatko varmaa tuloa vai hyväksytkö riskin? Jos osa palkasta maksetaan tuloksen perusteella, selvitä miten todennäköistä on, että pääset tavoittelemallesi tasolle. Provisioiden ja bonusten monimutkaisten laskentakaavioiden taakse kätkeytyy usein odotettua pienempi hyöty. Bonus voi olla sidottu koko yrityksen tulokseen, joten omat vaikutusmahdollisuudet ovat rajalliset.

Kun sinulle tarjotaan osakkuutta, mieti kuinka pitkäksi aikaa haluat sitoutua. Mihin sopimus sinut velvoittaa? Oletko vastuussa yrityksen veloista ja kuinka osakkuus vaikuttaa työttömyysturvaasi? Liittojen lakimiehet neuvovat sopimusasioissa.

Haluatko optiomiljonääriksi? Optiot oikeuttavat ostamaan osakkeita tiettyyn hintaan tulevaisuudessa. Jos kurssikehitys on suotuisa, saat osakkeet halvalla ja myyt kalliilla. Harkitse kuinka paljon luotat yrityksen osakkeisiin ja miltä pörssikehitys yleisesti vaikuttaa.

Johanna Koivunen
freelance-toimittaja
Yhteistyössä
MPS Management Consulting Oy