Taitava verkostoituja ei kulje oma hyöty edellä

On hyvä muistaa, että tänä päivänä verkostoituminen ei ole jotakin erillistä tekemistä, vaan osa jokapäiväistä olemista. Monster Klubi-työnhakutapahtumassa joulukuussa puhunut, henkilöarviointeihin ja rekrytointiin erikoistuneen Psyconin rekrytointikonsultti Milla Kansonen kannustaakin avoimeen mieleen ihmisiä kohdatessa.

– Lähtökohtaisesti verkostoituminen on luonnollinen osa kaikkia niitä tapaamisia joissa kohtaamme uusia ihmisiä.

Ammatilliset verkostot koostuvat tyypillisesti ainakin nykyisistä ja entisistä kollegoista, yhteistyökumppaneista ja asiakkaista. Verkostoon voi liittää myös epävirallisemmissa yhteyksissä tavattuja henkilöitä, tai ihmisiä, joita ei olla edes tavattu kasvotusten.

– Älä kuitenkaan mene oma hyöty edellä. Ketään ei kiinnosta ihminen, joka on kiinnostunut vain oman etunsa tavoittelusta, Milla muistuttaa.

Sosiaalinen media mahdollistaa monta asiaa

Olennainen osa modernia verkostoitumista on sosiaalinen media.

– Jos et näy missään some-kanavassa, ei kukaan tiedä mitä osaat tai että tarvitset työpaikan. Somessa kannattaakin mahdollisuuksien mukaan kertoa avoimesti olevansa työnhaussa. Some auttaa sinua myös tutustumaan ihmisiin joita et ehkä muuten tapaisi, Milla vinkkaa.

Nämä ihmiset kannattaa myös kutsua verkostoonsa esimerkiksi Linkedinissä. Kutsutekstiä kannattaa muokata ja kertoa, miksi haluaisi liittää kyseisen ihmisen osaksi verkostoaan.

Milla näkee sosiaalisen median käytössä myös runsaasti muita hyötyjä.

– Se auttaa laajentamaan ajattelua, syventämään osaamista, ja rakentamaan asiantuntijuutta. Voit keskustella kenen kanssa tahansa ja jakaa ajatuksiasi, Milla kertoo.

Linkedinin lisäksi ammatillisesti kannattaa Millan mukaan olla läsnä ainakin Twitterissä. Hänkehottaa kuitenkin valitsemaan itselle sopivimmilta tuntuvat kanavat – väkisin ei minnekään kannata lähteä.

– Kun sitten päätätte perustaa uuden profiilin jonnekin, tehkää se kerralla hyvin. Valitettavan paljon näkee keskeneräisiä profiileja, joista puuttuu kuva tai työkokemustietoja. Kasvattakaa verkostoanne vasta sitten kun profiili on kunnossa, Milla muistuttaa.

Tämän päivän verkostoissa on kyse auttamisesta

Aktiivisen työnhakijan ei kannata profiloitua pelkäksi työnhakijaksi.

– Muistakaa, että työnhaun ohella olette myös asiantuntijoita. Tuokaa esille myös osaamistanne ja osallistukaa siihen liittyviin keskusteluihin. Näin voitte auttaa muita, Milla neuvoo.

Milla hoitaa työkseen yritysten rekrytointiprosesseja ja on huomannut verkostoitumisen merkityksen osana rekrytointeja korostuvan yhä enemmän.

– Myös asiakkaamme liikkuvat somessa, ja saamme usein heiltä viestiä, että he ovat nähneet jonkin kiinnostavan henkilön somessa ja toivovat hänen hakevan tehtävää.

Klubin yleisöstä heitetään kysymys yli-innokkuuden vaikutelmasta. Milla vakuuttaa, että tällaista vaikutelmaa ei aktiivisesta verkostoitujasta yleensä saa.

– Sinut muistetaan silloin, kun haluat olla toisille avuksi ja hyödyksi. Mieti, mitä annettavaa sinulla on muille. Myös persoona on aina kiinnostavaa, joten antakaa sen näkyä myös verkostoituessanne. Neutraalius herättää harvoin kiinnostusta, hän huomauttaa.

Kirjoita siitä mitä palaveripöydässäkin sanoisit

Monet arkailevat sosiaalisen median avointa luonnetta ja pohtivat tarkkaan, mitä uskaltavat sinne kirjoittaa. Tähän Millalla on yksinkertainen ohje.

– Jos palaveripöydässä istuisi nykyinen työnantajasi, unelmakollegasi ja vaikkapa tuleva tärkeä asiakkaasi, niin voit kirjoittaa kaikkea sitä, mitä tämän pöydänkin ääressä kertoisit. Vuorovaikutuksen lainalaisuudet on täysin samat niin verkossa kuin kasvotustenkin – aktiivista ja vastavuoroista, Milla muistuttaa.

Vaikka yltiösosiaalinen ei tarvitse olla, kannattaa työnhaussa olevan silti viestiä työnhaustaan positiiviseen sävyyn. Negatiivisuus saattaa jättää myös negatiivisen muistijäljen.

– Olkaa somessa omalla tavallanne ja rakentakaa verkostojanne omaan tahtiinne. Aktiivisimmat julkaisevat omia työnhakusivustoja, joista hyvänä esimerkkinä vaikkapa Jyri Sarasteen työnhakukampanja.

Kaiken kaikkiaan työnhaku on tänä päivänä kokonaisvaltaisempaa kuin aiemmin.

– Työnhaun murros on luonut uudenlaisen, ajasta ja paikasta riippumattoman toimintaympäristön, johon pitää pystyä vastaamaan. Murros on päällä nyt, vaikka itsekin muistan vielä ajat, kun hakemuksia kiikutettiin tulostettuna yrityksen infotiskille, Milla summaa.

Näppärän vinkkilistan verkostoitumiseen kirjoitti aikaisemmin tänä syksynä myös uravalmentaja Pilvi Nybom Incoachingista.