Tehokas vai kiireinen?

Tehokas vai kiireinen?

Tehokkuus ei tarkoita kiirettä, mutta usein kiire johtuu tehottomuudesta. Kalenteriin ahdetaan kaikki eteen tuleva, pohtimatta sen syvemmin, kuinka tehokkaasti menemiset ja tekemiset edistävät tavoitteisiin pääsyä.

Todella tärkeätä yrityksen menestyksen kannalta on asettaa tavoitteet oikein ja yrittää saavuttaa ne. Samaa pitäisi kunkin harrastaa omassa elämässään ollakseen tehokas. Yleisesti uskotaan, että kiireinen ihminen on tärkeä. Hänelle on paljon käyttöä työyhteisössä, ja siksi hänellä on kiire. Totuus on kuitenkin toisenlainen.

Kroonisessa ajanpuutteessa kukaan ei ole läsnä tässä hetkessä. Ajatellaan aina seuraavaa paikkaa tai tehtävää, vilkuillaan kelloa, selataan tulevan kokouksen papereita kollegan kanssa puhuttaessa, vastataan puhelimeen palaverissa ja niin edelleen. Kiireeseen sairastuu, kun ei enää pysty tekemään yhtä asiaa kerralla. Vapaa-aikanakin pitää lukea syödessä ja tehdä kotitöitä puhelimessa puhuessa. Autoa ajettaessa tai lenkkeillessä kuunnellaan äänikirjoja ja opetellaan uusia kieliä.

Tehokkuudesta on kirjoitettu paljon, koska yksi yleisimpiä vaikuttimia yrityksissä on toiminnan tehostaminen. Rutiinien tuulettaminen on tervettä. Kurssit ja kirjat saattavat antaa uutta puhtia oman työn arvioimiseen ja kehittämiseen, mutta tehokkuuden tavoittelussa voi mennä liian pitkälle.

Perhe ja ystävät saattavat unohtua, kun huipputehokas työntekijä saavuttaa etapin toisensa jälkeen. Ikävä kyllä, yrityksissä kuten elämässä yleensä, on niitäkin tehtäviä, jotka eivät tunnu edistävän erityisesti kenenkään uraa tai hyvinvointia. Ne on silti pakko tehdä. Työtapoja järkeistämällä saa kuitenkin nämä aikavarkaat kuriin. Kannattaa opetella käyttämään työvälineitään hyvin ja tehokkaasti, koska esimerkiksi näppärä tietokoneohjelma tai matkapuhelimen ominaisuudet voivat säästää paljon aikaa ja vaivaa. Rutiineihin ei kannata uhrata enempää aikaa kun on pakko.

Opaskirjoista saa hyviä vinkkejä tehokkaaseen työhön, mutta ei kannata kuvitella, että ihmistä voi ohjelmoida koneen tapaan keskeytymättömään suoritukseen. Tarvitaan myös annos joutilaisuutta ja tyhjää aikaa. Opitut taidot ja kyvyt saadaan tehokkaasti käyttöön, jos on tilaisuus pysähtyä miettimään keinoja.

Kaikkea ei ehdi eikä tarvitse tehdä. Työtehtäviä kannattaa aika ajoin arvioida kriittisesti. Mieti, mitkä työvaiheet edistävät tavoitteisiin pääsyä. Niille kannattaa varata eniten aikaa.

Jos vastuullasi on tehtäviä, jotka eivät suoranaisesti liity tavoitteisiin, tai jopa häiritsevät niiden saavuttamista, selvitä voisiko niitä siirtää jollekin muulle. Kysymys ei välttämättä ole vastuun pakoilusta, vaan työn järkevämmästä jakamisesta. Voi olla, että kokemattomampi kollega kokee sinulle rasittavan työryhmän jäsenyyden tilaisuudeksi näyttää piilevät kykynsä.

Tehokkuus ei ole vain nopeutta. Joskus asioiden hoitaminen vaatii aikaa, joten täytyy sietää keskeneräisyyttä. Nopea suorittaminen vailla ajatusta, johtaa kaavamaisiin ratkaisuihin. Mennään läpi sieltä, missä aita on matalin. Todennäköisesti asia palaa käsittelyyn myöhemmin.

Keskittyminen on osa tehokkuutta. Monilla yritysjohtajilla on ilmiömäinen kyky paneutua tähän hetkeen. Sihteerin kanssa pitää ehkä tinkiä tapaamisajankohdasta ja sen pituudesta, ja pahimmassa tapauksessa tapaaminen siirtyy pariinkin otteeseen. Kun audienssi vihdoin toteutuu, tuntuu kuitenkin siltä, että selvittämäsi asia on maailman tärkein. Kaikki muu saa odottaa.

Johanna Koivunen
Tmi Selvä JuttuKatso tästä Monsterin sivuilla julkaistut UUSIMMAT TYÖPAIKAT.

Varmista että työnantaja voi löytää myös sinut, TALLENNA CV Monsteriin.