Tulevaisuuden työ vie projektista projektiin

Tulevaisuuden työ vie projektista projektiin

Tulevaisuuden työelämä näyttää varsin toisenlaiselta kuin aikaisemmin. Teollistumisen ajan alusta lähtien työpaikat ovat olleet pysyviä, ja vielä 60- ja osin 70-luvullakin työnantaja kantoi todellista vastuuta palkkaamistaan ihmisistä ja heidän perheistään. Sitoutuminen oli molemminpuolista.

Nyt elämme varsin toisenlaisia aikoja. Tilapäiset ja määräaikaiset työsuhteet lisääntyvät, ja vakituiset vastaavasti vähenevät. On laskettu, että näinä aikoina työmarkkinoille tulevilla nuorilla on edessään ainakin 5-6 ammattia ja he ehtivät uransa aikana työskennellä jopa 15 työsuhteessa. Joustavuus ja halu oppia uusia asioita ovatkin nyt korvaamattomia ominaisuuksia kaikille työelämässä oleville. Mitä valmiimpi olet työmarkkinoiden muutoksiin, sitä ketterämmin selviät voittajana eteenpäin.

Jos olet omassa työelämässäsi jo nyt tilanteessa, jossa projektit ja määräaikaisuudet seuraavat toisiaan, olet edelläkävijä ja voit pitää itseäsi etuoikeutettuna siinä mielessä, että työtilanteesi kasvattaa sinua sopeutumaan tulevaisuuteen, jossa muutostahti käy yhä kiivaammaksi. Kun vuosien kuluttua katselet elämääsi taaksepäin, voit iloita saamistasi runsaista kokemuksista ja olla tyytyväinen ja ylpeä omasta kasvustasi ja sopeutumiskyvystäsi. Vaihtokauppa tylsään ja urautuneeseen työelämään on tuskin kannattava. Tämähän on sinun ainoa elämäsi, etkä varmaankaan halua tuhlata sitä tylsään pysähtyneisyyteen?

Älä anna matelijanaivojesi vallata elämääsi

Jos nykyinen työsuhteesi on tilapäinen, on hyvin ymmärrettävää, etteivät omat ajatuksesi tilanteesta ehkä ole kovin positiivisia. Negatiivisten uhkakuvien maalailu tuntemattomaan tulevaisuuteen liittyen on ihmisen mielelle tyypillistä ja helppoa. Matelijanaivosi haluavat mielellään ”harjoitella” pelottavia tilanteita, koska ne kuvittelevat sillä tavoin auttavansa sinua valmistautumaan tulevaisuuteen. Koska matelijanaivot ovat kehittyneet maailmaan, jossa muutoksia ei juuri tapahtunut, ne harhautuvat myös helposti uskomaan, että pysyvyyttä on olemassa, ja että pysyvä tilanne on jollakin tavoin turvallisempi kuin muutoksen mukana virtaaminen. Tosiasiassa – ja havaitset tämän helposti itsekin, kun muistelet tähänastisia kokemuksiasi – pysyvyyttä ei ole olemassakaan, ja se, ovatko jatkuvat muutokset hyvä vai huono asia, riippuu täysin siitä, miten itse suhtaudut niihin.

Matelijanaivosi eivät tiedä tulevaisuudesta sen enempää kuin sinäkään, joten sinun ei kannata antaa niiden vallata elämääsi ja pilata sitä turhilla huolilla. Sen sijaan on viisaampaa antautua muutokselle ja keskittyä vahvistamaan työllistymiskykyäsi ja sen myötä itseluottamustasi. Nauti tästä päivästä. Älä tuhlaa aikaasi huolehtimiseen!

Pidä huoli itsestäsi ja työllistymislihaksistasi

Kasvata pääomaasi opiskelemalla jatkuvasti jotakin sellaista, josta olet kiinnostunut. Uusien asioiden opiskelu vie mielesi tehokkaasti pois huolista, antaa sinulle mielekästä tekemistä ja kiinnostuksen aiheita. Lisäksi se kohentaa itseluottamustasi ja myös menestymisen mahdollisuuksiasi. Työnantaja on näinä aikoina ymmärrettävästikin kiinnostuneempi henkilöresurssista, joka haluaa kehittyä ja kehittää itseään, kuin paikoilleen pysähtyneestä ja muutoksia vastustavasta työntekijästä.

Pidä CV:si ajan tasalla ja kirjaa siihen, miten työnantaja on hyötynyt panoksestasi. Mitä olet antanut yritykselle, jota olet palvellut? Kasvata ammattiylpeyttäsi tekemällä kaikki työsi niin hyvin kuin kykenet. Oman työn arvostaminen lisää itseluottamustasi, mikä on työmarkkinoilla erittäin arvokas asia. Jos et itse luota omiin kykyihisi, miten voit odottaa kenenkään muunkaan luottavan?

Usko itseesi

Negatiiviset uskomukset itsestä, omista kyvyistä ja omasta arvosta haittaavat menestymistäsi. Jos kuulut siihen joukkoon, joka jatkuvasti etsii itsestään vikoja ja on aina valmis ruoskimaan itseään milloin milläkin, sinun kannattaa kääntää ajatuksesi ja ryhtyä päinvastoin etsimään menneisyydestäsi todisteita omasta selviytymiskyvystäsi ja vahvuuksistasi. Miten olet selviytynyt tähänastisista vastoinkäymisistä elämässäsi? Mitä olet oppinut niistä? Millaista muuta henkistä pääomaa olet saanut vaikeuksia kohdatessasi?

Huolehdi itsestäsi ja hyvinvoinnistasi! Rakasta itseäsi syömällä terveellisesti ja huolehtimalla muutenkin kehostasi. Säännöllinen liikunta vähentää huolien valtaa ja stressiä, laskee verenpainetta ja nostaa mielialaasi. Nauti siitä! Etsi liikuntamuoto, jota voit harrastaa yksinomaan siksi, että se on sinusta hauskaa ja mukavaa, ja tee siitä itsellesi tapa. Kaikenlainen itsestä huolehtiminen tekee hyvää myös itsetunnollesi ja -luottamuksellesi.

Älä huolehdi!

Ajatteletko luottavaisen seikkailijan tavoin, että elämä kantaa ja tuo eteesi monenlaisia hienoja kokemuksia? Vai oletko (kuten useimmat meistä) lakkaamatta huolissasi tulevaisuudesta ja mietit, mitä sitten jos työsuhteesi ei jatkukaan, jos et saakaan töitä, jos, jos, jos,... Huomaa, että nämä ovat ajatuksiasi tulevaisuudesta, joka ei ole vielä tapahtunut, ja josta et toisin sanoen voi tietää mitään. Huolta voi usein vähentää pohtimalla, mikä olisi pahinta, mitä voisi tapahtua? Jos lähdet seuraamaan tätä ajatusketjua sen päähän asti, huomaat, että mitä sitten tapahtuukin, selviydyt kyllä – ja saat sen lisäksi runsain mitoin kokemuksia, joista on mukava kertoa lapsenlapsille sitten tulevaisuudessa.

Kysy myös itseltäsi, kuinka suurelta osin tähän astinen selviytymisesi on huolen kantamisen ja stressaamisen ansiota? Tuskin lainkaan. Muistatko joskus pyöritelleesi mielessäsi huolia, jotka eivät sitten toteutuneetkaan? Turhien huolien märehtiminen vain rajoittaa omien aivojesi laadukasta toimintaa, eli estää sinua huomaamasta eteesi osuvia mahdollisuuksia ja tilaisuuksia ja tarttumasta niihin. Keskity mieluummin ajattelemaan nykyhetkessä olevia hyviä asioita ja luota siihen, että asiat järjestyvät. Elämä kantaa!


Johanna Koskimies
Certified Business & Career Coach, työyhteisövalmentaja
Suomen coaching-yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja
p. 040 – 413 2747
johanna.koskimies@neovolentia.fi