Työhaastattelu ratkaisee

Työhaastattelu ratkaisee

Käytettiinpä soveltuvuustestejä tai ei, työpaikan saanti varmistuu yleensä haastattelun myötä. Mikään ei pysty korvaamaan tilannetta, jossa työnhakija ja työnantaja keskustelevat kasvotusten toiveistaan ja tavoitteistaan. Se on kuin palaveri mahdollisten yhteistyökumppaneiden kesken. Miten valmistaudut tärkeään tapaamiseen?

Hae vain sinua kiinnostavia työpaikkoja ja osoita kiinnostuksesi. Mikään ei ole niin turhauttavaa työnantajan kannalta kuin huomata, että kolme parasta hakijaa haluaa jotakin aivan muuta kuin tarjolla olevaa kehityspäällikön paikkaa. Yksi havittelee heti työkomennukselle Brysseliin, toinen tarvitsee lyhytaikaisen rahasammon ja kolmas ei vielä tiedä miksi aikoo isona.

Mieti, mitä haluat työltä ja valmistaudu kertomaan toiveistasi. Selvitä etukäteen esimerkiksi nettisivujen suoman tiedon turvin, kuinka hyvin työ ja yritys vastaavat tavoitteitasi. Jatka samaa linjaa työhaastattelussa eli pyri löytämään vastauksia sinua kiinnostaviin kysymyksiin. Keskity myös kuuntelemiseen vastaamisen ja kysymisen ohella, se auttaa pysymään asiassa ja annat samalla yhteistyökykyisen kuvan itsestäsi.

Pelkoon tai arkuuteen ei työnhakijalla ole syytä. Katso rohkeasti silmiin ja kohtaa vaikealtakin tuntuvat kysymykset avoimin mielin. Sinä tarjoat ammattitaitoasi ja työnantaja työtä. Jos tarpeenne eivät kohtaa, ei se tee sinusta kehnoa hakijaa. Selvitä saamasi palautteen perusteella, missä sinunlaistasi tekijää kaivataan.

Jos koet haastattelun uhkaavaksi tai epämiellyttäväksi, lienee syytä arvioida yrityskulttuuria uudestaan. Rekrytoijat ehkä kuvittelevat testaavansa paineensietokykyäsi, mutta unohtavat luovansa ensivaikutelmaa itsekin. Peleihin ei tarvitse mennä mukaan eikä vastailla epäasiallisuuksiin. Riittää että kertoo itsestään ja osaamisestaan työn kannalta tarpeellisen.

Hymy ja hyvät tavat ovat valttia. Älä kohtele yliolkaisesti sihteeriä tai vastaanoton henkilökuntaa. Heidän vaikutelmaansa rekrytoitavasta kysytään yllättävän usein.

Kun kerrot osaamisestasi, perustele väitteesi lyhyesti ja selkeästi. Missä olet oppinut ja mitä, miten olet taitojasi käyttänyt ja miksi ajattelet, että rekrytoiva yritys hyötyisi osaamisestasi. Tavoitteistaan ja motiiveistaan kannattaa myös puhua.

Älä masennu, vaikka työnantaja listaa kolmen osaajan profiilit yhden tehtävän yhteydessä. Työn täytyy tarjota myös haastetta. Toimenkuvan yksityiskohdatkin hallitseva hakija todennäköisesti kyllästyy heti, kun uuden työympäristön viehätys haihtuu. Oppimishalu on tärkeä ominaisuus.

Ole rehellinen äläkä kaunistele asioita. Jos muuttohalukkuutta pikkupaikkakunnalle kysytään, se todennäköisesti tarkoittaa, että sivukonttorissa tarvitaan väkeä. Oletko valmis lunastamaan lupauksesi?

Älä esitä muuta kuin olet. Muotoilemalla vastauksiasi sen mukaan, mitä luulet työnantajan haluavan, piilotat osan arvokkaasta persoonallisuudestasi. Rekrytoija on kiinnostunut sinusta eikä kuvitteellisesta toivehenkilöstä. Pahimmassa tapauksessa päädyt työpaikkaan, missä et edes viihdy.

Pukeutumista kannattaa ajatella sen verran, että osoittaa kunnioituksensa ja mielenkiintonsa yritystä ja haastattelijaa kohtaan. Rekrytoija arvioi, miten sulaudut joukkoon. Huomioi siis yrityskulttuuri. Esimerkiksi rahoitusalalla pukeudutaan hiukan konservatiivisemmin kuin vaikkapa uusmedia-alalla.

Asiantuntemus pitää tuoda ilmi työpaikkahaastattelussa, mutta rehentely ja henkseleiden paukuttelu ärsyttävät. Eräs rekrytoija kertoi saaneensa haastateltavalta tuliaisiksi yrityksen työsarkaa koskettelevan gradun. Sinänsä herttaista, mutta saatesanat lopettivat keskustelun lyhyeen. ”Tästä voitte katsoa, kuinka nämä asiat pitäisi hoitaa”.

Muista, että yritys hakee yleensä työntekijää johonkin tiettyyn tarpeeseen. Mitä kaikkea tehtävä sisältää? Nousukauden huumassa rekrytoijat valittivat, että hyvinkin kokemattomat työntekijät halusivat keskittyä tiukasti omaan niukkaan ydinosaamiseensa tai sen kehittämiseen. Valitettavasti näiden erikoistuneiden toimenkuvien väliin jäi paljon asioita, jotka jonkun oli pakko tehdä.

Johanna Koivunen
Tmi Selvä juttu