Työmatkan pituudella on väliä

Työmatkan pituudella on väliä

Monsterin teettämän kyselyn mukaan työmatkaan kuluvalla ajalla on merkitystä työnhaussa: 69 % vastaajista kertoo työpaikan sijainnin vaikuttavan melkoisesti tai erittäin paljon halukkuuteen hakea tiettyä työpaikkaa. Ihanteellisin yhdensuuntainen työmatkaan kulutettava aika olisi 19 minuuttia (ka). Töissä oltaisiin kuitenkin valmiita käymään pidemmälläkin - 34,4 kilometrin (ka) työmatka olisi vielä sopiva.

Mieluiten matka taitettaisiin polkupyörällä (42 % vastaajista). Vuodenajasta ja keliolosuhteista riippuen pyörää suosittaisiin mieluiten kesäaikaan ja muita vaihtoehtoja kuten omaa autoa tai julkista liikennettä silloin, kun pyörä on mukavinta jättää varastoon. Autolla töihin hurauttaa 25 % vastaajista. Työnhakijan asuinpaikalla näyttäisi olevan jonkin verran vaikutusta vastaustuloksiin: kaupunkien ulkopuolella käytetään useammin omaa autoa ja ollaan valmiimpia pidempiin työmatkoihin kuin maamme suurimmissa kaupungeissa, joissa pyöräily ja julkinen liikenne ovat suuremmalle osalle mahdollisia vaihtoehtoja.

Työpäivä ja edestakaiset työmatkat haukkaavat leijonan osan valveillaoloajasta. Työmatkan voi onneksi käyttää hyödyllisestikin. Pyöräily- tai kävelymatkalla voi kuunnella musiikkia, pyöritellä uusia ideoita tai vaan nauttia raittiista ulkoilmasta ja hyötyliikunnasta. Pidemmästä matkasta kulkevat voivat mm. lukea ja pitkän päivän jälkeen levätä juna- ja bussimatkoilla.

Nettiyhteyksien yleistyttyä ja nopeuksien parannuttua on työnteko monessa tapauksessa jo paikasta riippumatonta, joten julkisilla liikkuvat voivat aloittaa työt jo matkalla tai ne hoituvat vaikkapa kahvilasta käsin lattea siemaillen. Moni suosii etätyötä ja mahdollisuutta jäädä kotiin työskentelemään. Etätyössä on sekä edut että haasteet eikä kaikkea työtä voi viedä työpaikan ulkopuolelle. Työpaikan sijainnilla on siis edelleen merkitystä ja se onkin usein ensisijainen kriteeri, jolla työpaikkoja etsitään Monster.fi-sivustolta.

Kyselyyn vastasi yhteensä 569 Monster.fi työnhakupalvelun kävijää Hanki parempi työmatka -kampanjan yhteydessä aikavälillä 22.9. - 12.10.2014.