Skip Nav

Turvallisuuskeskus

Vinkkejä online-huijausten ja -petosten välttämiseksi.

Hae työpaikkoja turvallisesti

Internet-sivustot kohtavat jatkuvasti enemmän ja enemmän yrityksiä väärinkäyttää niiden tietoja. Haluamme auttaa käyttäjiä käyttämään Internettiä turvallisemmin. Tältä sivulta saat lisätietoja mitä kannattaa varoa ja mitä voit tehdä välttääksesi huijausyritykset.

Roskapostit ovat nykyään niin yleisiä että on helppo uskoa tunnistavansa vilpillinen posti. Roskapostin joukossa on kuitenkin paljon niin kutsuttuja huijaus- ja 'kalasteluviestejä', joita voi olla vaikeampi tunnistaa vilpillisiksi. Molemmat viestityypit sisältävät väärennetyn lähettäjätiedon, jolla pyritään piilottamaan viestin alkuperäinen lähettäjä. Alta löydät huijaus- tai 'kalasteluviestien' tunnusmerkkejä:

Mitä on 'kalastelu' ja miten sen tunnistaa?

Kalasteuviesteillä pyritään saamaan viestin vastaanottaja luovuttamaan henkilötietojaan tai erinäisiä tunnuksiaan (esim. pankkitunnuksia). Niillä yritetään saada käyttäjä asentamaan sovelluksia koneelleen, jotka etsivät henkilötietoja ja salasanoja tietokoneelta. Viestit pyytävät käyttäjää usein tunnistamaan itsensä esim. pankkitunnuksien avulla. Viesteissä on tällöin mukana linkki joka näyttää aidolta, mutta vie huijaussivustolle. Sivusto tallentaa tunnuksia ja henkilötietoja, joita käytetään laittomissa toimissa. Monster ei ikinä pyydä sähköpostitse käyttäjiään lataamaan mitään sovelluksia.

Mikä on huijausviesti ja miten sen tunnistaa?

Huijausviestit tarjoavat yleensä esimerkiksi työpaikan tai mahdollisuutta toimia välikätenä rahansiirrossa. Viestit lähetetään yleensä suurelle määrälle ihmisiä. Viestejä voidaan lähettää myös Monsterin käyttäjille, joiden tiedot on laittomasti saatu CV-tietokannasta. Viesteissä lähettäjän sähköpostiosoite on yleensä väärennetty.

Esimerkkejä huijaus- ja kalasteluviesteistä

Esimerkit kuvaavat muutaman yleisimmän huijausviestin tyypin. Viestit ovat lähes aina englanniksi, tai todella huonolla suomenkielellä. Alla olevista linkeistä näet viestit:

exp 1 exp 2 exp 3 exp 4 exp 5

Kuinka välttää 'kalastelua'?

Kehittyneiden 'kalastelutekniikoiden' määrä kasvaa jatkuvasti kovaa vauhtia. Verkkopankkien ja -kauppojen käyttö on nykyään hyvin turvallista. Silti sinun kannatta aina olla hyvin varovainen kun annat tietojasi Internetissä. 'Kalastelun' välttämiseksi on koottu seuraavat ohjeet:

  • Suhtaudu epäilevästä mihin tahansa sähköpostiviestiin, jossa pyydetään pankki- ja/tai tilitietojasi
  • 'Kalastelijat' yleensä liittävät viesteihinsä jotain kiireellistä tai huomiotaherättävää, jotta vastaanottaja reagoisi nopeasti
  • Yleensä pyydetään käyttäjätunnuksia, salasanoja, luottokortin numeroita, henkilötunnusta, jne.
  • Älä klikkaa viestissä olevia linkkejä tai lähetä mitään pikaviestejä niissä oleviin linkkeihin, sillä nämä saattavat olla vilpillisiä
  • Tämän sijaan, ota yhteyttä yritykseen puhelimitse (älä käytä viestissä olevia yhteystietoja) tai käy katsomassa yrityksen sivuilta (kirjoittamalla osoite osoiteriville)
  • Anna luottokorttitietojasi vain suojatun Internet-yhteyden yli kun olet varma tietojen vastaanottajasta

Väärinkäytöksestä/huijauksesta raportointi

Jos löydät mielestäsi epäilyttävän työpaikkailmoituksen tai epäilet törmänneesi Monsterin verkkosivuston tai tuotemerkin muunlaiseen väärinkäyttöön ole ystävällinen ja ota mahdollisimman nopeasti yhteyttä asiakaspalveluumme 010 665 2180 tai tyonhakija@monster.fi.

Voit myös ilmoitttaa epäilyttävän työpaikkailmoituksen Monsteriin klikkaamalla "Raportoi tästä ilmoituksesta" painiketta ilmoitusnäkymässä. HUOM: "Raportoi tästä ilmoituksesta" painike ei sisällä sähköpostiosoitetta, johon Monsterin henkilökunta voisi vastata. Mikäli tarvitset vastausta Monsterilta, ota yhteyttä asiakaspalveluumme 010 665 2180 tai tyonhakija@monster.fi.

Lisää tietoa sivujemme turvallisesta käytöstä