Uranvaihtajan 10 suurinta virhettä

Uranvaihtajan 10 suurinta virhettä
Uranvaihto ei ole koskaan helppoa. Puolet ihmisistä on sitä mieltä, että olet menettänyt järkesi, headhunterit sanovat ettet koskaan enää saa töitä ja anoppisi lisää lusikkansa soppaan tutulla ”Minähän sanoin” –fraasilla. Työelämässä panttaa hyödyntämättömiä taitojaan moni loppuunpalanut, tylsistynyt tai monilahjakas ihminen, jonka ainoa keino säilyttää järkensä on alanvaihto. Huolimatta siitä, miten uranvaihtoasi suunnittelet, älä koskaan haksahda näihin virheisiin:

1. Älä etsi toisen alan työtä tutkiskelematta itseäsi huolella.

Mikään ei ole pahempaa kuin hutkia tutkimatta. Varmista, ettet pakene alalle joka sopii sinulle yhtä huonosti kuin edellinenkin. Tutustu seuraavassa listattuihin kohtiin.

2. Älä hakeudu trendikkäille aloille elleivät ne sovi sinulle hyvin.

Et kuitenkaan koettaisi mahtua luisevan serkkusi pukuun, joten miksi yrittäisit alalle joka sopii hänelle? Ihmiset, jotka yrittävät auttaa lähestyvät sinua valmiine neuvoineen. Sen sijaan, että seuraat uskollisesti heidän ehdotuksiaan, anna itsellesi aikaa harkitaksesi vaihtoehtojasi. Päätä mitä todella haluat tehdä. Jos siirryt alalle vain siksi että se on trendikäs, loppuunpalaminen seuraa pian perässäsi.

3. Älä yritä alalle siksi että ystäväsi menestyy sillä.

Tutustu harkitsemiisi aloihin verkostoitumalla, lukemalla ja tutkimalla internettiä. Voit tutustua eri aloihin hauskalla tavalla haastattelemalla opinahjosi entisiä oppilaita sekä kollegoita, ystäviä ja perheenjäseniä.

4. Älä takerru mahdollisuuksiin, jotka ovat sinulle jo tuttuja.

Laajenna näkemystäsi siitä, mikä voisi sopia sinulle. Tutustu työnkuvauksiin ja aloihin, joihin tutustut arvioidessasi mieltymyksiäsi ja vahvuuksiasi.

5. Älä anna rahan ohjailla päätöksiäsi.

Maailmassa ei ole tarpeeksi rahaa takaamaan onnellisuuttasi, jos työsi ei sovi sinulle. Tyytymättömyys työhön ja stressi ovat työssäkäyvien aikuisten suurimpia terveysongelmia. Tämä pitää paikkansa erityisesti uranvaihtajien kohdalla, jotka usein ansaitsevat vähemmän, kunnes onnistuvat siirtymään eri alalle.

6. Älä piilottele tyytymättömyyttäsi tai yritä vaihtaa alaa yksin.

Nyt on aika puhua ihmisten kanssa (ei ehkä kuitenkaan vielä pomosi). Ystävien, perheen ja kollegoiden täytyy tietää mitä on tekeillä, jotta he voivat auttaa sinua löytämään nuo lähes 70 prosenttia työpaikoista, joista ei edes ilmoiteta ennen kuin ne täyttyvät.

7. Älä palaa koulunpenkille uudelleenkoulutettavaksi ennen kuin olet kokeillut siipiäsi uudella alalla.

Et ole koskaan liian vanha harjoittelijaksi, vapaaehtoiseksi tai kokeilemaan taitojasi sopimustehtävässä uudella alalla. On olemassa useita tapoja saada kokemusta, joka ei maksa sinulle aikaasi enempää. Voit saada tai olla saamatta arvostusta uudella tutkinnolla. Ole todella varma siitä mihin haluat suunnata, ennen kuin otat kannettavaksesi taas uuden tutkinnon työtaakan ja kustannukset.

8. Ole varovainen käyttäessäsi työnvälittäjien tai rekrytointifirmojen palveluksia.

Tutki toimistoja löytääksesi takuulla sopivan. Pyydä sinua kiinnostavalla alalla työskentelevien tai muiden menestyksekkäästi uraa vaihtaneiden ehdotuksia. Yritä löytää yritys, joka kykenee luovuuteen sijoittaessaan uranvaihtajia – ei sellaista, joka keskittyy ainoastaan löytämään ylennysmahdollisuuksia saman alan puitteissa.

9. Älä odota uraneuvojan tai ura- ja rekrytointipalveluja tarjoavien toimistojen kertovan sinulle mille alalle sinun tulisi ryhtyä.

Uraneuvojat ovat välittäjiä, jotka toimivat sinun ohjauksessasi. He voivat auttaa sinua kaivamaan esiin syvälle hautautuneita unelmiasi ja kykyjäsi, mutta tutkimus ja päätöksenteko ovat yksin sinun vastuullasi. On vaarallista luottaa keneenkään, joka lupaa kertoa mitä sinun tulisi tehdä.

10. Älä odota yhtäkkistä muutosta.

Läpikotainen uranvaihto vie yleensä vähintään kuusi kuukautta onnistuakseen, ja tuo aika venyy säännöllisesti vuoteen tai yli. Alanvaihto on mitä virkistävintä mitä voit tehdä. Se on kuin kokea nuoruus uudelleen, sillä erolla miten tämänhetkinen ikäsi, mikä ikinä se onkaan, on suonut sinulle viisautta.